Mannenondergoed: hoe zou het nog zijn met de strakke onderbroek?

© Heimweh

‘De aansluitende onderbroek is niet ok en zal dat ook nooit zijn’ en ‘slips zijn beknellend’ zijn twee commentaren die we kregen toen we polsten naar de populariteit van de typische, strakke slip. Heeft dit kledingstuk helemaal afgedaan of kan het toch op fans rekenen?

Vrouwen hebben lades vol lingeriesetjes die al dan niet mooi bij elkaar passen. Het aanbod aan mannenondergoed is heel wat beperkter. Zij kunnen kiezen uit de slip, een korte aansluitende of losse boxershort en uit hun langere varianten. Bij mannen lijkt ondergoed vaak gewoon een noodzakelijk kwaad, terwijl een bepaald lingeriesetje bij een vrouw een totaal andere gemoedstoestand kan teweegbrengen. Alsof er onder die werkoutfit een andere vrouw huist.

'Marcellekes' kunnen wel op een resem fans rekenen.
‘Marcellekes’ kunnen wel op een resem fans rekenen.© Heimweh

Hoewel mannen dus minder belang lijken te hechten aan hun ondergoed, leert een kleine rondvraag ons dat de keuze om een bepaald item te dragen erg bewust is. Waar bij vrouwen niet enkel comfort maar ook het uitzicht telt, is voor mannen comfort hét codewoord. ‘Een aansluitende boxershort zit het meest comfortabel’, horen we regelmatig. Hetzelfde geldt voor de onderlijfjes ofte ‘marcellekes’, een kledingstuk dat op heel wat fans kan rekenen. Maar ook hier is het puur een comfortkwestie. ‘Zo bespaar ik mezelf van okselvijvers’ of ‘in de winter is het aangenaam warm onder een hemd’, klinkt het.

En wat met de strakke onderbroek?

Heeft de aansluitende slip dan te maken met een populariteitsprobleem door een gebrek aan comfort? ‘Wij merken alleszins niet aan onze verkoop dat de onderbroek minder succes heeft, maar misschien zijn onze klanten eerder klassiek ingesteld’, vertelt de marketingverantwoordelijke van ondergoedspecialist Schiesser ons. ‘Er gebeurt jammer genoeg erg weinig marktonderzoek in onze sector, dus wij hebben geen weet van het populariteitsprobleem.’

Wij horen van ons testpubliek op de redactie dat ze dit soort onderbroeken ongemakkelijk, lelijk en ongezond vinden. De twee woorden ‘lelijk’ en ‘ongezond’ springen meteen in het oog. Hoewel meestal de comfortfactor de grootste rol speelt, hebben sommigen bezwaren tegen de aansluitende slip omwille van het uitzicht. ‘In de lagere school droeg ik nog slipjes, maar toen ik ouder werd vond ik ze niet cool meer. Ik begon me meer bewust te worden van het uitzicht en ik hoopte dat andere vrouwen dan mijn moeder mijn ondergoed zouden zien’, vertelde een journalist eerder dit jaar in een column voor het magazine Esquire.

En wat met de factor ‘ongezond’? Een korte zoektocht online leert ons dat aansluitende slips inderdaad een negatieve invloed zouden hebben op de vruchtbaarheid van de man. ‘Boxershorts geven je meer ademruimte, terwijl spannende onderbroeken meer steun geven’, klinkt het. ‘Maar wie bezig is met gezinsuitbreiding kiest dus beter niet voor een aansluitende slip.’

Liefde voor de slip

Heeft de strakke onderbroek dan geen fans meer? Dat betwijfelen we echter. Want net als sommigen het aansluitende kledingstuk beklemmend vinden, is dat voor velen net dat ondersteunende erg belangrijk én een reden om wel zo’n slip te dragen. Iemand die de slip ook nog steeds een warm hart toedraagt, is Sandro Faber van het Belgische ondergoedlabel Heimweh. Hij richtte zijn merk op in 2010, nadat hij van de Antwerpse Modeacademie afstudeerde. Zijn collectie telt enkele basics, waaronder ook de strakke slip. Is dat een bewuste keuze? ‘Ik ben me er zeker van bewust dat de meerderheid shorts draagt, maar ik vind dat geen reden om geen slips in de collectie te hebben’, vertelt Sandro.

Mannenondergoed: hoe zou het nog zijn met de strakke onderbroek?
© Heimweh

‘Het zijn net de mannen die aansluitende onderbroeken dragen, die het meest worden aangesproken door Heimweh. Deze mannen zijn niet trendgevoelig en zijn trouw aan hun eigen stijl. Ook al gaat dit niet over een kledingstuk dat voor iedereen zichtbaar is’, gaat hij verder. ‘Briefs (slips) zitten makkelijker dan shorts, maar shorts worden geassocieerd met een jong en trendy imago. Dus vaak kiezen mannen shorts in sterke kleuren en drukke prints, hoewel het echt niet past bij hun leeftijd.’

We mogen de slip dus zeker niet verwijzen naar het verdomhoekje van de mannengarderobe. Hoewel het kledingstuk omwille van allerlei redenen op heel wat tegenstanders kan rekenen, blijven ook veel mannen trouwen aan dit eenvoudige stukje stof. Misschien wel uit heimwee naar de onbezonnen kindertijd?

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content