Mannenmode Parijs: Van Beirendonck gaat Afrikaans

Walter Van Beirendonck verrast nog een keer, Kris Van Assche blijft zichzelf. En ander nieuws van de catwalk.

Walter Van Beirendonck verrast nog een keer, Kris Van Assche blijft zichzelf. En ander nieuws van de catwalk.

12u20, Les Beaux Arts de Paris, quai Malaquais. We waren ooit fans van het Japanse Julius, maar intussen lijkt de neogotische, donkere, door Rick Owens ingegeven stijl van het merk voorbijstreefd. Doemdenkers hebben geen plaats in 2011, en Owens is in zijn categorie misschien de enige ontwerper die relevant is gebleven.

13u30, rue Dieu. Agnès b ontvangt zoals gewoonlijk in haar eigen kantoren. De ontwerpster is genereus. Op elk zitje ligt een doos met boterhammen, en voor wie dat wenst is er champagne à volonté. De ontwerpster uit Versailles hecht enorm veel belang aan vriendschap, en zo ontwerpt ze ook haar collecties: voor vrienden, echt en ingebeeld. Dat betekent dat iedereen wel iets naar zijn zin vindt in de Agnès b garderobe, maar ook dat het de collectie aan focus ontbreekt.

14u25, Espace Commines, rue Commines. Walter Van Beirendonck is altijd uitstekend, maar verrast zelden: we weten intussen min of meer wat we van de ontwerper kunnen verwachten. Deze show is evenwel een hoogtepunt in zijn carrière: een parade van Afrikaanse jongens in de mooiste kleuren van het seizoen. De pakken zijn eerst conventioneel, zeker naar de normen van Van Beirendonck, maar worden dan wilder. De show eindigt met breiwerk dat nog het best kan worden vergeleken met Missoni, en een poppy eerbetoon aan Chanel (wollen tailleurs in felle kleurtjes, gedragen over een geruit pak).

15u19, Palais de Tokyo. De show van Kris Van Assche wordt gedomineerd door zwart, donkergrijs en camel. De looks zijn misschien eenvoudiger dan gewoonlijk bij de Belgische ontwerper, en perfect draagbaar. Een beheerste, ingetogen, perfect hedendaagse collectie van Van Assche, die deze week de cover van het veelgelezen weekblad Madame Figaro siert. De tassen zijn het resultaat van een samenwerking met fabrikant Eastpak.

16u12, place de la Madeleine. Het huis Cerruti gaat door een moeilijke periode. De Zweedse ontwerper van de mannencollecties, Jesper Börjesson, is vervangen door een driekoppig team, onder wie het in Londen gevestigde duo Blaak. Het merk is onlangs overgenomen door een Chinese industriële gigant, en die besliste onlangs te stoppen met de vrouwenlijn van Cerruti. De focus ligt dus meer dan ooit op het mannenaanbod, maar de verwachtingen worden helaas niet ingelost. Een gladde maar saaie show voor een collectie zonder echte persoonlijkheid waarvan je je afvraagt voor wie ze bedoeld is.

18u, rue Montmorency. Een omweg langs de showroom van de Duitse, sinds jaar en dag in Antwerpen gevestigde Stephan Schneider. Die zou eigenlijk een van de meest succesvolle ontwerpers in mannenmodeland moeten zijn. Maar om niet geheel duidelijke redenen (hij wil blijkbaar zelf liever niet dat zijn bedrijf te groot wordt), is hij de voorbije jaren een beetje van de radar gevallen. De stijl van Schneider is perfect afgestemd op de trends voor komende winter: een keurige, maar toch jonge garderobe, boordevol bijzondere details, aangename stoffen, en interessante materialencombinaties.

20u57, Couvent des Cordeliers. John Galliano begint zijn spektakel bij een sneeuwstorm tijdens de Russische revolutie van 1917 en eindigt op de een of andere manier met de legendarische danser Rudolf Nureyev. De show is, zoals gewoonlijk bij Galliano, hallucinant. De kleren? Nu ja.

Jesse Brouns Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content