Mannenmode Parijs: Abba en Lodewijkpruiken

Een laatste verslag van de Parijse mannenmodeweek. Zondag stonden de catwalkdebuten van Arnys en Acne op de kalender, naast sterk werk van onder meer Lanvin.

Een laatste verslag van de Parijse mannenmodeweek. Zondag stonden de catwalkdebuten van Arnys en Acne op de kalender, naast sterk werk van onder meer Lanvin.
11u20, Palais de Tokyo. Lanvin staat altijd garant voor kwaliteit en ook dit seizoen behoort de collectie van Lucas Ossendrijver en Alber Elbaz bij de hoogtepunten van de Parijse modeweek. De collectie staat in het teken van spanning: tussen chic en losjes, tussen tailoring en sportswear. De esthetiek is ietsje klassieker dan vorige seizoenen, en benadert allicht meer de kleren die uiteindelijk in de winkels hangen (waar Lanvin in de praktijk vaak tegenvalt, wat ons betreft dan toch). Opnieuw: veel hoeden.

13u20, rue Pastourelle. Ontwerpster Chitose Abe van Sacai Men presenteert haar mannencollectie voor het eerst officieel aan de pers in Parijs, waar het merk vooralsnog obscuur blijft. De moderne luxe sportswear van Sacai, met veel breiwerk en nylon, is voor ons het absolute hoogtepunt van de week.

14.25, rue vieille-du-Temple. Kolor is het merk van de echtgenoot van Chitose Abe. Zijn merk heeft al een groter bereik, en dat blijkt ook uit de presentatie. Maar de collectie verrast niet echt, en sommige stukken zijn te schreeuwerig.

16u30, Couvent des Cordeliers. Paul Smith showt onder een enorme volle maan: meer Britse rock’n’roll, met veel beige en naturel leder en net iets te duidelijke referenties naar Lanvin.

18u40, Westin Hotel, rue de Rivoli. Thom Browne ontvangt in een vergulde balzaal. Hij heeft er een banket georganiseerd in de traditie van de een of andere Lodewijk. De genodigden dragen gebreide pruiken, een schattig hoofddeksel, en het enige wat we van dit pretentieus spektakel wensen te onthouden. Bernhard Willhelm, maar dan zonder het genie en de humor.

19u36, théâtre du Recamier. Arnys is een oud, zeer traditioneel Frans pakkenmerk met een old school vlaggenschip tegenover de Bon Marché. Het nodigt uit bij de buren, een oud, halfvervallen maar dus extra sfeervol theater. We krijgen een moeilijk te verteren optreden van een Franse band, vergezeld van een parade van mooie jongens in afzichtelijke pakken. Fun!

20u25, Maison de la Chimie, rue Saint-Dominique. Yigal Azrouel showt zijn vrouwencollecties in New York, en komt nu met zijn mannen naar Parijs. De esthetiek is Amerikaans: gladjes, draagbaar, maar net niet sterk genoeg om als voorlaatste merk na twee weken shows en presentaties nog indruk te maken.

12u52, La Maison Rouge, boulevard de la Bastille. De show van het Zweedse Acne wordt voorafgegaan door champagne-met-ijsblokjes, hot dogs en de greatest hits van ABBA. Dat een voornamelijk door marketing gestuurd merk als Acne showt in Parijs, betekent dat er eigenlijk geen zekerheden meer zijn en dat het in de toekomst alle kanten uit kan met de ‘officiële’ mode van Parijs en Milaan. Los daarvan, een leuke show, al zijn we op dat moment al te zeer uitgeput om er nog echt van te genieten. Tot volgend seizoen.

Jesse Brouns

Bekijk alle mannendefilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content