Mannenmode Parijs 2011: Lanvin geeft de toon aan

Astronauten in het hoofdkwartier van de Communistische Partij, en Led Zeppelin bij Paul Smith: de mannenmode van 2011 is cosmisch.

Astronauten in het hoofdkwartier van de Communistische Partij, en Led Zeppelin bij Paul Smith: de mannenmode van 2011 is cosmisch.

Ergens halverwege de show van Lanvin horen we de volgende regels op de klankbank: Seen it all before. Na tien dagen non-stop mannenmode wordt het inderdaad erg moeilijk om nog met een heldere, onbevangen blik naar kleren te kijken. Maar deze show schudt ons opnieuw wakker. Alber Elbaz, de creatief directeur van Lanvin, en Lucas Ossendrijver, de Nederlandse ontwerper van de mannencollecties, beschrijven hun show als een tegengif voor luiheid. De collectie staat in het teken van snelheid, actie, urgentie. Geraffineerde sportswear, met andere woorden, maar dan wel van een creatief duizelingwekkend niveau. Elbaz en Ossendrijver zijn geobsedeerd door textuur: ze maken kleren die je wilt aanraken. Ze hebben ook begrepen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dior, dat de luxemode gimmicks nodig heeft om de fashionista’s te verleiden die een merk al dan niet relevant maken. Souvenirs genoeg, van de high tech sandalen tot de opvallende juwelen, die een link leggen met de vrouwencollecties van Lanvin. Want Elbaz en Ossendrijver weten nog iets anders: dat de mannenmode aan sneltempo vervrouwelijkt.

Paul Smith is in topvorm. Het verhaal gaat dat hij zijn show stipt op tijd wilt beginnen, kwestie van het Wereldkampioenschap Voetbal niet te missen (Engeland verliest). De collectie is een van zijn betere. Na een langdurige obsessie met de vroege jaren zestig is hij nu bij de late sixties aanbeland — denk Donovan en Led Zeppelin. Denk ook: smalle biker broek met minuscule sterretjes plus een purperen t-shirt en een zilveren trenchcoat.

Bij Agnès b kunnen we volgend seizoen terecht voor enkele basisingrediënten van de zomermode. Als marinestreepjes straks weer helemaal in zijn, dan mag Agnès b, die dat soort t-shirts elk seizoen in haar collectie heeft, daar hopelijk van profiteren.

De mannenmodeweek wordt afgesloten door het eerste Parijse defilé van Thom Browne. Van de Amerikaanse ontwerper zijn we intussen de megaproducties in Milaan gewoon: hij showt daar zijn Gamme Bleu-lijn voor het merk Moncler. Voor zijn Franse debuut huurde hij het door Oscar Niemeyer ontworpen hoofdkwartier van de Parti Communiste, een van de belangwekkendste gebouwen van de Lichtstad (in het verleden reeds gebruikt door zowel Prada als Dries Van Noten). In de grote, ronde zaal van het gebouw organiseerde hij een algemene vergadering zoals bijvoorbeeld de Verenigde Naties die regelmatig houden. Thema: de terugkeer van een bataljon astronauten op aarde. De astronauten paradeerden rond de zaal in witte ruimtepakken (met en zonder helm, ze droegen gouden lipstick en gouden zonnebrillen) en trokken vervolgens in een aanpalend zaaltje hun plunje uit, om zich daarna te vertonen in de typisch gekrompen pakken (met korte broek) van Browne. Veel spektakel voor een collectie die uiteindelijk niet zo veel voorstelt.

Jesse Brouns

Bekijke alle defilés op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content