Mannenmode Milaan: Seventies en jacht

Zondag stonden onder meer Bottega Veneta, Emporio Armani en Prada op de kalender van de mannenmodeweek in Milaan.

Zondag stonden onder meer Bottega Veneta, Emporio Armani en Prada op de kalender van de mannenmodeweek in Milaan, waar de wintermode van 2011 wordt voorgesteld. Miuccia Prada lonkte, niet voor de eerste keer, naar de jaren zeventig, en Thom Browne opende bij Moncler het jachtseizoen.
9u45, via Privata Ercole Marelli 6. Snel ontbijt in het karakterloze bedrijfsrestaurant van Bottega Veneta, gevolgd door de overtuigendste show van een lange dag. De hedendaagse chic van creatief directeur Tomas Maier is moeiteloos elegant. Een donker, moody kleurenpalet, afgewisseld met felle oranjes en roodtinten (bij Bottega spreekt men liever van peridot en corniola). Pakken zijn soms lichtjes gekreukt, en leren broeken hebben een papiertextuur. ‘De mannengarderobe evolueert nauwelijks,’ zegt Maier. ‘Om te evolueren moet je werken met wat je hebt.’

11u, Teatro Armani, via Bergognone 59. De tweede lijn van Giorgio Armani, Emporio, is dit seizoen stedelijk en hedendaags, met een focus op wol. Het opvallendst zijn de erg lange jassen, tot 1m30, zo wordt gepreciseerd in het perscommuniqué op mijn zetel.

11u48, via Pontaccio 21. Gianfranco Ferre staat, na het faillissement van het moederbedrijf, al maanden te koop, maar heeft nog steeds geen overnemer. De catwalkshow van het merk werd vorige week geannuleerd, en in de plaats krijgen we een eenvoudige presentatie. Veel ruiten, weinig soeps.

12u15, Villa Necchi, via Mozart 12. Tod’s heeft zoals gewoonlijk Via Necchi afgehuurd, een imposante art deco villa in de buurt van Corso Venezia. Entrepreneur Diego Della Valle keurt in de salons de leren jassen die Tod’s voor het eerst op de markt brengt.

14u27, via Turati 34. Vivienne Westwood is nog steeds een overtuigde milieuactiviste (‘Klimaatverandering is geen leugen’, staat in grote letters op de muur van haar zaal), maar haar collectie mist dit keer vaart.

16u27, via Thaon De Revel 21. Ik heb een staanplaats bij Missoni, maar voor een keer is dat niet erg: ik blijf buiten, in de kou, maar wel op de eerste rij, voorzien van een glas sterke drank. De jongste damescollectie van Missoni werd tijdens de fashion week van oktober eerder negatief onthaald, en met deze mannencollectie kiest het merk opnieuw voor veilig: in laagjes gedragen breiwerk, en herfstkleuren. Een pluim voor de hoge hoeden.

17u40, via Corso Venezia 48. Met de limousine van mijn collega van de Japanse vakpers rijd ik naar de showroom van Giuliano Fujiwara, een van de oudste Japanse mannenmerken op de kalender in Milaan. Het merk is enkele seizoenen geleden begonnen aan een geslaagde inhaalbeweging onder leiding van ontwerper Masataka Matsumura. Geen show dit keer, wel een mooie presentatie met een rij jongens op een verhoogje in een fonkelend palazzo. Jong en elegant, met een oog voor details en de juiste accessoires, zoals felgekleurde creeperschoenen.

18u30, via Fogazzaro 36. De Belgische pers is dit seizoen niet welkom bij Prada (dat gebeurt wel vaker: het merk heeft in ons land geen winkels). Miuccia Prada heeft zich opnieuw in de jaren zeventig verdiept, met trainingjasjes in Oost-Europese stijl, lurexpolo’s en dito hemdjes, en jassen met extreem brede schouders. Let’s see.

19u45, via Pegaso 13. Thom Browne ontdekt voor Moncler Gamme Bleu elk seizoen een nieuwe sporttak. Dit keer worden we verzocht plaats te nemen in een ijskoude manège voor een groots opgezette jachtscène met een handvol paarden en een hond of dertig. Spektakel kortom. Maar de kleren lijken bijkomstig, wat bij Moncler wel vaker het geval is.

20u50, Hotel Principe de Savoia, piazza della Repubblica. Het Belgische merk Les Hommes geeft een receptie in het hotel dat recent nog is opgevoerd door Sophia Coppola in haar film Somewhere. Er is champagne, er zijn hapjes en er is een DJ. Maar kleren zijn er niet te zien, en het publiek lijkt niet helemaal kosjer. Je vraagt je af waar Les Hommes naartoe wilt.

01u, Hotel Sempione, na een maaltijd met de Belgische en Franse pers en de mensen van Giorgio Armani. De receptionist van ons hotel begrijpt het ook niet. Onze uitnodigingen voor Prada zijn dan toch nog toegekomen, twee uur nà de show.

Jesse Brouns

Bekijk alle mannendefilés in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content