Mannelijke elegantie in de film

Het MuHKa toont in november een reeks films over mannelijke elegantie.

Cary Grant was het archetype van de gentleman en een van de elegantste sterren van Hollywood. Hij had een grote invloed op het modebeeld uit die tijd en zelfs daarna. Aan hem en vele andere iconen van de mannelijke elegantie wijdt het MuHKa (Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen) in november een filmreeks.

Onder ander Paris, Texas (Wim Wenders), To Catch a Thief (Hitchcock) en de Zeven Samoeraï (Kurosawa) staan op het programma. Het masculiene ideaal in de Hollywoodfilm van de jaren ’30 komt aan bod via films met Fred Astaire en Clarke Gable. Alain Delon, een van de stijlmodellen uit de jaren ’60, is te zien in Plein Soleil, naast de Britse ‘dandies’ Peter Sellers en Dirk Bogarde. De subculturele look wordt vertegenwoordigd in Pasolini’s film Accatone.

De films sluiten aan bij een symposium over mannelijke elegantie op zaterdag 29 november in het ModeMuseum.

MuHKA_media vertoont dezelfde maand ook vijf favoriete films van modeontwerper Yohji Yamamoto. Over zijn filmkeuze zegt hij: “Ik heb altijd gehouden van de films van de Japanse regisseur Ozu, die mij respect voor vrouwen hebben bijgebracht. In tegenstelling tot cineast Kurosawa, die alleen maar over mannen kan praten, heeft Ozu steeds het standpunt van vrouwen ingenomen, wat zeldzaam is in Japan.”

Ann Heylens.

Info films:www.muhka.be/toont_film_thema Info symposium: MoMu, YY Auditorium, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen. 09.30-18.00. Voertaal: Engels. toegangsprijzen: € 12 / € 5 (studenten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content