Louis Vuitton

Louis Vuitton (°1821, Cons-le-Sannier, Fr.) is veertien als hij meer dan 300 km te voet naar Parijs stapt om in de leer te gaan bij meester koffermaker Marechal, hofleverancier van keizerin Eugenie. Daar ontdekt hij al snel de nood aan stapelbare koffers in de bagageruimtes van oceaanschepen en treinen, en begint in 1854 een handel in luxekoffers. Hij hamert op topkwaliteit en vakmanschap en algauw maakt hij koffers voor koningen, tsaren en kapitaalkrachtige klanten, want aan kwaliteit hangt een prijs.


In 1872 introduceert hij het beroemde gestreepte rood en beige kleurenpatroon. In 1876 vindt hij de ‘kleerkastkoffer’ uit en vanaf 1886 staat zijn monogram er op; het canvas met schaakbordpatroon volgt in 1888.


Louis Vuitton sterft in 1892. Zijn zoon George richt zich op de Amerikaanse markt. Zo vliegt Charles Lindbergh van Parijs naar New York terug met in zijn ‘Spirit of St. Louis’ een volledige set Louis Vuitton koffers.


In 1943 trouwt Henry Racamier met kleindochter Odile Vuitton. Hij neemt de firma over in 1977 (hij is dan 65) en transformeert de kleine firma tot een internationaal huis met 100 winkels over de hele wereld. In 1987 gaat Vuitton op in de Champagne groep Moët Hennessy. In 2003 sterft Racamier en achterkleinzoon Patrick Louis Vuitton wordt president van Vuitton.


In 1997 breidt Vuitton het gamma uit met een pret-à-porter damescollectie. Artistiek directeur is Marc Jacobs. Zijn collecties zijn luxueus, elegant en draagbaar. Vuitton is meer dan ooit een merk dat druipt van luxe, glamour en status. Dé toppers van het merk zijn en blijven echter de handtassen. Jacobs trekt hiervoor verschillende jonge ontwerpers aan, zoals Stephen Sprouse, Julie Verhoeven en Takashi Murakami. In 2004 vierde Vuitton zijn 150-jarig bestaan.


Wat de marketingcampagnes betreft, beperken ze zich bij Louis Vuitton niet tot modellen. Zo werden popsterren Jennifer Lopez en Madonna hiervoor al gevraagd, maar ook voormalig USSR leider Mikhail Gorbachev, tennisers Steffi Graf en Andre Agassi en de actrive Catherine Deneuve zijn al eens het gezicht van Louis Vuitton geweest. (GT)

www.louisvuitton.com


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content