Louis Vuitton verliest rechtszaak: ‘Soms moet je gewoon eens kunnen lachen’

© My Other Bag

In juni 2014 daagde het Franse luxehuis Louis Vuitton het label My Other Bag voor de rechter omwille van hun tote bags die een overduidelijke verwijzing zijn naar de producten van Louis Vuitton.

De canvas tassen van My Other Bag zijn eigenlijk een dikke knipoog naar het Franse modehuis. Iets wat de rechter van het Southern District of New York ook erkent. ‘De rechter ziet de tassen, die replica’s bevatten van specifieke Louis Vuitton handtassen, als een parodie. Ze vormen geen inbreuk op de auteursrechten’, lezen we op The Fashion Law. Het is niet de eerste keer dat de rechter in het voordeel van de parodie uitspreekt, in een eerdere zaak van Hermès in 2011 gebeurde hetzelfde.

‘In sommige gevallen is het beter om er even me te lachen, dan om een rechtszaak aan te spannen’, klinkt het verdict. Volgens de rechter dragen deze tassen zelfs bij tot het aanzien van Louis Vuitton. Het team van My Other Bag is natuurlijk erg blij met deze uitspraak. ‘Deze overwinning is niet alleen belangrijk voor ons, maar voor alle creatievelingen die een statement willen maken. De parodie is één van de oudste en meest geliefde manieren om in onze cultuur sociale, economische en politieke kwesties aan te kaarten’, laat CEO Tara Martin weten in een persbericht.

De teneur bij Louis Vuitton is helemaal anders. ‘My Other Bag creëert met deze tassen verwarring, alsof deze ontwerpen met onze toestemming en onze steun werden gemaakt.’ Louis Vuitton is echter niet het enige label dat geparodieerd wordt door het Amerikaanse merk. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content