Louboutin verliest rechtszaak tegen Zara

© Reuters

Zara heeft het volgens een Franse rechter het recht schoenen met een rode zool te verkopen.

Schoenenontwerper Christian Louboutin heeft een rechtszaak verloren tegen de Spaanse kledingketen Zara, die in 2008 een paar pumps met een rode zool op de markt gebracht had.Die rode zolen zijn sinds 1992 het handelsmerk van de Franse schoenenontwerper en voor talrijke vrouwen wereldwijd een goede reden om ettelijke euro’s te besteden aan een paar Louboutins. Toen Zara een paar schoenen met rode zool uitbracht die verdacht veel weghadden van de Yo Yo van Louboutin, maar slechts een prijskaartje van 70 euro opgeplakt kregen, besloot het Franse schoenenmerk een rechtszaak aan te spannen tegen Zara. Louboutin haalde aan dat consumenten verward zouden geraken. Zara bracht in dat er geen verwarring mogelijk was tussen het oorspronkelijke paar en hun eigen versie.

Het Franse hof oordeelde oorspronkelijk in het voordeel van Louboutin, maar Zara ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Daarop oordeelde het hof van beroep in Frankrijk dat de specificaties van het handelsmerk te vaag waren. Christian Louboutin had de rode zool in 2007 laten registreren bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office, maar had geen specifieke tint van rood opgegeven. Intussen koos het Franse schoenenmerk voor de kleur ‘Chinees rood’, maar dat mocht niet baten. Zara heeft voortaan het recht pumps met rode zolen te verkopen. Louboutin moet de Spaanse kledingketen 2.500 euro betalen.

Christian Louboutin spande in het verleden ook al rechtszaken in tegen Yves Saint Laurent en Jessica Simpson. In de zaak tegen Yves Saint Laurent oordeelde de rechter dat geen enkele ontwerper andere merken zou mogen verbieden om een bepaalde kleur te gebruiken. De rechter maakte de vergelijking met schilders Picasso en Monet. “Elke schilder en ontwerper die kunstzinnige werken maakt zou gelijkwaardige vrijheid moeten hebben om een kleur te kiezen uit elke streep van de regenboog.” (JK)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content