Londen zet wit hemd in de kijker

© Sister

De St. James’s buurt in Londen viert White Shirt Week vanaf 11 februari. Jermyn Street, bekend om zijn hemdenmakers, zal het ultieme witte hemd in de kijker zetten in deze week vol vieringen ter ere van hét symbool van de deugdzame en machtige man.

De St. James’s buurt in Londen viert White Shirt Week vanaf 11 februari. Jermyn Street, bekend om zijn hemdenmakers, zal het ultieme witte hemd in de kijker zetten in deze week vol vieringen ter ere van hét symbool van de deugdzame en machtige man.

De luxe winkelstraat Jermyn Street in het Londense St. James’s is de thuishaven van talrijke gerenommeerde hemdenmakers. Volgens Richard Harvie, van Harvie & Hudson, is het witte hemd nog steeds een bestseller in St. James’s. Zo zijn de helft van de verkochte hemden bij Turnbull & Asser, zowel prêt-à-porter als op maat gemaakt, knisperend wit.

Precisie, macht en deugdzaamheid

Dankzij films zoals James Bond en The Great Gatsby en de televisieserie Downton Abbeyis het witte hemd populairder dan ooit. Een wit hemd staat dan ook voor precisie, macht en deugdzaamheid. Een perfect op maat gemaakt wit hemd vanuit Jermyn Street houdt rekening met ieders unieke lichaamsbouw en verbetert het postuur van de drager.

De klant kan de kraag, manchetknopen en pasvorm van het hemd helemaal naar zijn smaak laten creëren. Er kan zelfs rekening worden gehouden met de grootte van het horloge van de drager. Elke hemdenmaker in St. James’s heeft zijn eigen signatuurontwerp en manier van werken.

De geschiedenis van het witte hemd

Het witte hemd kent een rijke geschiedenis, waar de deelnemers van de White Shirt Week dan ook trots op zijn. Het oudste witte hemd dateert al van 3000 voor Christus en werd teruggevonden in een tombe van de eerste Egyptische dynastie. In de middeleeuwen werd het witte hemd gedragen als ondergoed onder verschillende lagen kledij. Het was vanaf de 18de eeuw dat het witte hemd echt als kledingstuk an sich werd gedragen. In de 19de eeuw kreeg het witte hemd zijn symboliek van een kledingstuk voor deftige, machtige heren te zijn. Het dragen van een wit hemd toonde immers dat de drager rijk en machtig genoeg was om bedienden te hebben die de witte hemden krakend wit hielden. Ze waren rijk genoeg om hun handen niet vuil te hoeven maken, in tegenstelling tot hun ‘blue-collar’ tegenhangers.

Feestelijkheden

Op de eerste dag van White Shirt Week, 11 februari, zal het restaurant Francos meevieren en hun ganse ploeg een wit hemd laten dragen. Bovendien krijgen klanten met een net wit hemd 10% korting om het dragen van het kledingstuk te promoten. Dus stijlvolle, machtige mannen, op naar Londen voor de White Shirt Week. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content