Londen: Van prints, breiwerk en vloeistof

Onder meer Mark Fast, Erdem, Christopher Kane en Peter Pilotto presenteerden gisteren hun najaarscollectie in Londen.

Mark Fast raakte de afgelopen seizoenen vooral bekend door het gebruik van zijn plus size modellen. Maar deze keer wilde hij dat de aandacht enkel naar de kleren ging. Zijn collectie dwaalde slechts sporadisch af van zijn kenmerkende jersey jurken om er lederen jasjes of chiffon jurken aan toe te voegen. De gebreide jurkjes werden naarmate de show vorderde, verzwaard met Merinowol. Beige, lichtgrijze, zwart en kastanjebruin domineren de herfst van Fast.

Erdem, koning van de mismatched prints en verrassende textuurcombinaties, was duidelijk in zijn element bij het ontwerpen van zijn herfst/wintercollectie. De getailleerde rechte mouwloze jurk wordt komend seizoen één van zijn sterkhouders. Prints vormden opnieuw het domein waarin hij zich uitleefde: van waterlelies uit een Monet-schilderij tot inktblauwe bloemen op een volrode achtergrond. Chiffonblouses knoopte hij dicht tot in de hals en bedrukte ze met motieven die herhaald werden in de broeken. Eenzelfde print op fluweel, satijn of kant voegde hij samen in één (geslaagde) look. Front row: de Britse first lady Samantha Cameron, een fan van het eerste uur. Of ze een Erdem-outfit zal dragen op de koninklijke bruiloft? “Nog niet beslist!”, luidde het.

“Dit zal bekend worden als de liquid collectie”, aldus Christopher Kane naar aanleiding van zijn show. ” Ze is geïnspireerd door pennezakjes die ik op school had en lollies. Maar we wilden toch dat het draagbaar zou blijven.”

Het defilé startte met gehaakte kokerrokjes en cardigans in groen, bruin, turkooise en grijs om later te evolueren naar eenvoudige tops en rokjes. Dan begon de ‘vloeistof’ te verschijnen, als plastic stroken op zakken of kragen, herhaald in horizontale strepen op het lichaam, met bijpassende plastic clutch tassen. Gaandeweg kwamen er pailletten bij en gingen de modellen op delicate zeemerminnen lijken.

Peter Pilotto en Christopher De Vos, die samen label Peter Pilotto vormen, verkenden voor de herfst/winter 2011-2012 een nieuw territorium. “De collectie ademt een nieuwe sfeer uit”, zo verklaarde het duo met half-Belgische roots. “Het zijn wij, maar vanuit een nieuwe invalshoek”.

De collectie oogde scherper en met meer maatwerk dan voorheen. De hemdjurken en tunieken waren zo gesneden dat ze net één been door de splits lieten tevoorschijn komen. Maar het bleef wel Pilotto, met gedraaide en gedrapeerde tuniekjurken en een exploratie van prints.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Londen op Catwalk Weekend.

Bron: vogue.co.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content