Londen en de zomer van 2011

De modewereld heeft verzamelen geblazen in Londen, bekend voor zijn avant garde trends en scherpe kantje.

Afgelopen vrijdag ging het Britse deel van de modekalender aan het rollen. Pers en aankopers zakten af naar Londen om te zien wat het “enfant terrible” van de modewereld voor volgende lente in petto heeft. Londen staat bekend om zijn avant garde trends en scherpe kantje waar aanstormend talent als Erdem een plaats krijgt naast een gevestigde waarde als Vivienne Westwood.

Live aankopen
In totaal hebben in Londen meer dan 60 catwalkshows plaats van Britse en internationale merken. Onder de highlights ongetwijfeld Burberry, dat de kracht van het internet nog verder wil benutten. Het was een van de eerste labels met een live streaming van zijn defilé en gaat nu nog een stapje verder door klanten de mogelijkheid te geven live aankopen te doen tijdens de show. Zijn Retail Theatre zal het defilé rechtstreeks uitzenden in 25 flagshipstores. Klanten kunnen de collectie herbekijken via iPads en meteen de kledingstukken kopen. Dit kort de gewoonlijke zes maandencyclus van produceren en kopen in. Klanten krijgen hun bestelling binnen de zeven weken.

Matthew Williamson
Afgelopen weekend was onder meer al te zien wat Matthew Williamson volgende zomer op het modeminnende publiek wil los laten: een ‘stedelijke, boheemse collectie’. Zelf noemt hij ze “ietwat exotisch en zonovergoten”. Concreet betekent dat: zwierige jurkjes en rokjes, een kleurenpalet als papegaaienveren, raffia, parels en prints uit jungle-landschappen. Williamson gaf toe niet te weten waar dit mythische exotische land zich bevindt. “Maar eerlijk gezegd, ik zou er wel naartoe willen”, zo zei hij.

AcneHet Zweedse label Acne maakte een zachte entrée in een van de Kensington Palace appartementen. Creatief leider Jonny Johanasson vulde de ruimte met eenvoudige stukken in gedempte kleuren en luxueuze materialen. Een grijze parka werd in zijde uitgevoerd, een fietsjasje in leder met gigantische parels.

Basso & Brooke
Het jonge duo Basso and Brooke zet volgende zomer zijn exploratie van de print verder. De twee maakten laagjes met fotografische natuurscènes, dierenprints en handgeschreven passages van Honoré de Balzac, Tolstoi en Leonarda Da Vinci. Vlammende gecentreerde mini-jurkjes, hoge taille harembroeken en golvende mouwen geven de collectie iets flirterigs.

Londen is één van de vier grote modeweken naast Parijs, New York en Milaan. Ze loopt nog tot 22 september, waarna het zwaartepunt van de modewereld verschuift naar Milaan.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Londen op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content