Londen Collections geeft aftrap van de mannenmodeweken

Het seizoen van mannenmodeweken start dit seizoen voor het eerst in Londen. De driedaagse begint vandaag met shows van Hackett, Top Man Design en de Chinese ontwerper Xander Zhou. Onze reporter ter plekke blikt vooruit.

Het seizoen van mannenmodeweken begint dit seizoen voor het eerst in Londen, met de eerste editie van London Collections: Men. De driedaagse begint vandaag met shows van Hackett, Top Man Design en de Chinese ontwerper Xander Zhou. Onze verslaggever ter plekke blikt vooruit.

Het gaat, ondanks de donkere crisiswolken boven Europa, alsmaar beter met de mannenmode. Er is de voorbije jaren blijkbaar een nieuw soort man opgestaan. En die vindt mode — en shoppen — echt dolletjes. Als dit ritme wordt aangehouden, zo voorspelde gisteren een aantal specialisten in het Amerikaanse vakblad Women’s Wear Daily, dan weegt de sector over een paar jaar economisch net zo veel als de damesmode.

Geen wonder dat het programma van de komende mannenmodeweken, in Firenze, Milaan en Parijs, zo zit volgepakt (al ontbreekt ook een aantal afwezigen op het appel, Yves Saint Laurent bijvoorbeeld).

Grote nieuwigheid: Londen heeft dit seizoen voor het eerst een toegewijde fashion week voor mannen. In feite is dat een evidente zet: de Britse stijl domineert al een paar eeuwen de mannengarderobe — kijk niet verder dan de pakkenmakers van Saville Row. De driedaagse zet de nieuwe collecties van een vijftigtal ontwerpers in de kijker. Geen echt grote namen: Burberry blijft showen in Milaan en Paul Smith blijft vooralsnog trouw aan Parijs (beide merken organizeren komend weekend wel kleinere evenementen in Londen). Maar London Collections: Men biedt wel aan een aantal jongere ontwerpers de mogelijkheid om internationaal door te breken: E Tautz, Katie Eary, Lou Dalton of James Long, bijvoorbeeld.

London Collections: Men werd gisterenavond geopend door Prins Charles in persoon. De prins, in een pak van Anderson & Sheppard en een paar schoenen van John Lobb die hij draagt sinds zijn eenentwintigste, ontving in St James Palace onder anderen Tommy Hilfiger, Tom Ford, Christopher Bailey van Burberry en Sir Philip Green, de zakenman achter de winkelketen Top Shop. Tommy Hilfiger organiseerde later gisterenavond een feestje in de legendarische club The Scotch of St James, trefpunt in de sixties van allerlei popsterren — Jimi Hendrix gaf er ooit zijn eerste concert in Engeland.

De eigenlijke modedriedaagse begint deze ochtend, met het catwalkdebuut van Hackett. Streetwearmerk YMC en zwembroekenfabrikant Orlebar Brown zijn een aantal andere namen op het programma. Paul Smith geeft een lezing, en de pakkenmakers van Saville Row houden een collectieve opendeurdag.

Na Londen volgt Firenze, met de gespecialiseerde beurs Pitti Uomo. Eregast dit keer is Carven (en voor de damessectie: de jongens van Peter Pilotto), maar er zijn ook shows gepland van onder anderen Alexis Mabille en Valentino. Het grote geschut wordt zaterdag over een week in Milaan van stal gehaald, met de nieuwe collecties van Jil Sander (opnieuw ontworpen door Sander zelf), Dolce e Gabbana, en Versace.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content