Liesbeth Diels startte kraagjeslabel Lilirooz: ‘Dit gaat verder dan een modieus accessoire’

© Lilirooz

Steeds meer jonge vrouwen nemen het heft in eigen handen en vullen het gat in de markt waar ze zelf jarenlang behendig over moesten springen. Zo ook Liesbeth Diels. Deze styliste weet als geen ander hoe een hemdskraagje dat onder een outfit komt piepen een accessoire op zich is… alleen jammer dat je er een hemd voor moet aandoen.

Je hebt het zelf vast al wel meegemaakt: je neemt een blouse uit het rek in jouw maat, maar het kledingstuk past nooit helemaal: ofwel zitten de schouders niet juist, of je hebt een gapend gat op borsthoogte, of de manchetten komen te kort… het vinden van het perfecte hemd is steevast een ware strijd. Ook Liesbeth Diels worstelde met deze zoektocht, voor zichzelf, maar ook voor de vrouwen die ze moest kleden. “Een hemd meenemen naar een styling was altijd een risico”, aldus Diels. “Het komt vaak gekreukt aan -hoezeer je ook je best doet- en wanneer het niet als gegoten zit ga je je eraan ergeren.”

Liesbeth Diels startte kraagjeslabel Lilirooz: 'Dit gaat verder dan een modieus accessoire'
© Lilirooz

De styliste herleidde haar looks naar de essentie en kwam tot de conclusie dat ze eigenlijk alleen maar de kraagjes nodig had. Geen gek idee, bewees de geschiedenis haar gelijk, want op oude schoolfoto’s van haar grootmoeder zag Diels hoe de meisjes in de zomer een los kraagje en in de winter een losse rolkraag op hun schooluniform droegen. Het idee voor een eigen high fashion kraagjeslijn onder de naam Lilirooz was geboren. “Ik vond het sowieso tijd voor een extra uitdaging. Ik was al twee jaar aan de slag als styliste en ik heb altijd van een eigen kledinglijn gedroomd. Toen ik dus mijn idee had ben ik er volop voor gegaan.”

Moedig, maar hoe begin je aan zoiets?

Liesbeth Diels: “Ik was gelukkig al heel lang informatie aan het verzamelen – just in case. Foto’s van een museumbezoek, beelden uit tijdschriften, postkaarten, kleuren, texturen,… ik bewaarde alles in een enorme knipselmap en daarmee ben ik naar een patroonmaakster getrokken. Zij heeft mijn kraagjesidee en mijn esthetiek gecombineerd in een paar eerste prototypes, die ik aan de vrouwen in mijn omgeving heb uitgedeeld om te testen.”

Wat was voor jou essentieel aan je ontwerp?

Liesbeth Diels: “Een stevige, kwaliteitsvolle stof maar vooral: de kraagjes moesten helemaal dichtgeknoopt kunnen worden. Op die manier vind ik ze het mooist, al kan je ze natuurlijk ook open laten staan. Daarnaast wou ik ze ook een speciale touch geven. Ikzelf hou erg van goud en glitter en Lotte Martens is hiervoor de perfecte textielontwerpster. We hebben samen onze schouders hieronder gezet om de perfecte prints te laten matchen met mijn kraagjes”

Hoe waren de eerste reacties?

Liesbeth Diels: “Uiteraard moet je je eerste prototype altijd een aantal keer bijstellen, maar de reacties waren over het algemeen heel positief. Ik heb zuchten van opluchting gehoord waar ik niet eens aan gedacht had. Voor mij waren die kraagjes in de eerste plaats een modieus accessoire, maar ik heb dus gemerkt dat het verder gaat dan dat. Vrouwen in hun menopauze, die af en toe vapeurs hebben, hebben bijvoorbeeld heel veel aan mijn kraagjes, en ook zwangere vrouwen zijn ook blij dat ze toch nog collars kunnen laten piepen boven hun zwangerschapskledij. Hoe meer feedback ik krijg, hoe breder ik het zie.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe breed zie je het precies? Wat is de volgende stap?

Liesbeth Diels: “Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar er komt nog een verrassing aan. En ik ben ook van plan om er een mannenlijn aan toe te voegen, want ook zij zouden baat hebben bij zo’n kraagjes.”

Heb je nog tips voor andere mensen die een droom hebben om in de modewereld te beginnen?

Liesbeth Diels: “Durf te dromen en durf die dromen na te jagen. Mijn nuchtere vrienden zouden mij dit idee zeker uit mijn hoofd hebben willen praten en hadden me gek verklaard, maar in plaats daarvan heb ik me gewoon gesmeten. Je kan alles kapot analyseren, en dan doe je uiteindelijk niks. Als je buikgevoel goed zit en de cijfers kloppen dan moet je er gewoon voor gaan.”

(KS)

De kraagjes van Lilirooz zijn verkrijgbaar in twee modellen (ronde en rechte kraag) in 3 kleurenen kosten € 85 per stuk. Je vindt ze hier in deze winkels of kan ze bestellen via de webshop. Snel zijn is de boodschap, want sommige exemplaren zijn nog maar in één maat beschikbaar!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content