Levi Strauss & Co. koopt iconische lederen jas van Albert Einstein

© Levi's

Denimfabrikant Levi Strauss & Co. (LS&Co.) maakte deze week bekend dat ze het winnende bod voor een bruine lederen jasje van Albert Einstein uitbrachten. De jas werd geveild door het veilingshuis Christie’s in Londen.

Toen Albert Einstein in de jaren dertig Amerikaans staatsburger werd, schafte hij zich een lederen jas aan; een bruine lederen Levi’s ‘Cossack’ jacket om precies te zijn. Hij droeg de jekker zodanig vaak gedurende de periode 1936-1938 dat een collega bij Princeton, Leopold Infeld, in zijnautobiografiehet volgende zei:Een van mijn collega’s vroeg me: ‘Als Einstein zo’n hekel heeft aan zijn roem en hij zijn privacy graag zou verhogen, waarom heeft hij dan… lang haar, een grappige lederen jas, geen sokken, geen bretellen, geen banden?’. Het antwoord is simpel: het idee hierachter is om zijn behoeftes te beperken en deze beperkingen vergoten zijn vrijheid. We zijn slaaf van miljoenen dingen. Einstein probeerde deze te reduceren tot een absoluut minimum. Lang haar beperkte de nood aan een kapper. Sokken zijn niet onontbeerlijk. Éen lederen jacket lost het jassenprobleem op voor jaren.”

Levi Strauss & Co. koopt iconische lederen jas van Albert Einstein
© Time Magazine

Einstein was zelfs zo vergroeid met het jasje dat hij ook met dat kledingstuk om de schouders op de cover van Time Magazine stond (April 1938).

Bij Levi’s zijn ze in ieder geval opgetogen dat ze het lederen kleinood nu aan hun archieven kunnen toevoegen. “Albert Einstein was een genie en een icoon. De jas is slechts een van de vele voorbeelden die aantonen dat Levi’s producten op een authentieke manier in het centrum van cultuur staan. Het is verbazingwekkend hoe, na al die jaren, de jas nog steeds ruikt naar Einstein en de geur van rook. Het voelt zo bevredigend om een onderdeel te zijn van het behoud van deze geschiedenis. Ik ben laaiend dat het product naar huis keert in de LS&Co. Archieven”, aldusTracey Panek, geschiedkundige voor Levi Strauss & Co in een persbericht. De jas werd door Levi Strauss & Co. gekocht voor de waarde van €132.450.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content