Lagerfeld: Coco Chanel maakte twee fouten

“Ze maakte naar het einde van haar carrière toe twee kapitale vergissingen”, aldus Lagerfeld over de stichtster van het modehuis dat hij leidt.

“Van de doden niets dan goeds”, luidt de ongeschreven regel. Maar daar neemt Karel Lagerfeld het niet zo nauw mee. Tijdens de Luxury Heritage Conference van de International Herald Tribune eerder deze week relativeerde hij het mode-oordeel van Chanel-stichtser Coco Chanel. “Ze maakte naar het einde van haar carrière toe twee kapitale vergissingen”, aldus Lagerfeld.

Jeans en mini-rok“De eerste was wanneer ze zei:’Geen enkele man die ik gesproken heb, houdt van een vrouw in mini-rok.’ Ik denk dat niemand deze dame van 86 durfde te vertellen dat mini-rokken werkelijk fantastisch en sexy zijn”, aldus Lagerfeld. “Nummer twee was toen ze oordeelde dat blue jeans verschrikkelijk zijn. Maar dit was de mode op dat moment. Het waren de Sixties. Niemand wou zich door een oude dame laten voorschrijven dat minirokken en jeans niet chic waren. Het resultaat was dat ze haar macht verloor en op de duur niemand nog gaf om wat ze deed. Ach, ze was niet alleen een ontwerpster, ze was ook een vrouw van haar tijd”.

Sleeping beauty
Lagerfeld katapulteerde Chanel bij zijn aantreden in 1983 opnieuw naar de top van de modewereld. “Het was een ‘schone slaapster’ toen ik arriveerde”, aldus de creatief directeur. “Slapend, maar nog altijd mooi”.

Nieuwe muziek met Chanel-noten
Over zijn huidige leiding zegt hij: “Ik speel met de iconen van Chanel, maar maak er een esthetiek mee die vandaag nog relevant is. Ik speel met Chanels elementen zoals een muzikant met noten speelt. Je hoeft niet exact dezelfde muziek te maken als je een fatsoenlijke muzikant bent”.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content