Kleurrijke Gentse iconen

© Gent Xtra Bold

De bekende illustratrice Sanny Winters maakte een prachtig boek over Gent: Gent Xtra Bold. Ze maakte honderd kleurrijke tekeningen van 100 Gentse symbolen, van figuren tot gebouwen. Haar tekeningen worden nu geëxposeerd in het Gentse Designmuseum.

Kleurrijke Gentse iconen
© Gent Xtra Bold

Sanny Winters kreeg vorig jaar het Henry Van De Velde Label en de Cutting Edge voor Best Vormgegeven Boek. Met haar schitterende illustraties overstijgt ze het genre van de boekillustraties. Haar stijl stoelt op een veel rijkere en ruimere traditie. Haar creaties in primaire kleuren en de tot minimale composities herleide tekeningen doen ons denken aan de Bauhausgrafiek uit de jaren ’20. Maar dan in een hedendaagse jas vol tintelende kleuren en met een surreële toets à la Magritte.

Kleurrijke Gentse iconen
© Gent Xtra Bold

Winters werkt sinds enkele jaren aan een reeks uitzonderlijke grafische kunstboeken vol tekeningen van lokale iconen. Dit begon met een boek over Antwerpen, gevolgd door Belgium Xtra Bold.

Nu is het boek over de Gentse iconen aan de beurt. Want Winters heeft wat met Gent: “Zo’n positieve stad, waar veel gebeurt en waar de iconen voor het grijpen liggen,” legt ze uit. Ze vond 100 items, van gebouwen tot mensen, van het Gravensteen tot Jan Hoet, die Gent uitbeelden. Het Designmuseum stelt het boek nu voor en exposeert grote prenten van elke pagina: dit wordt een collectors item.

Kleurrijke Gentse iconen
© Gent Xtra Bold

De expo Gent Xtra Bold loopt van 21 mei tot 13 september in het Gentse Designmuseum, het boek is een uitgave van Lannoo.

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content