Kenneth Cole keert terug naar New York Fashion Week

Het Amerikaanse label Kenneth Cole is terug naar de catwalk gekeerd voor het eerst in 7 jaar.

Kenneth Cole richtte zijn label meer dan dertig jaar geleden op in New York. De productie van zijn eerste schoenencollectie werd verzorgd in Europa, maar zijn winkel was gevestigd in Manhattan. In het openingsweekend verkocht hij maar liefst 40.000 paar schoenen. De rest is geschiedenis.

In 2006 besloot Cole zich even te focussen op zijn business strategie en zijn werk voor amfar, waar hij sinds 1987 een lid van de raad is en sinds 2004 voorzitter. Aan de vooravond van zijn eerste show in New York sinds 2006 werd hij geëerd tijdens het amFAR gala waar hij beloond wordt voor 27 jaar inzet voor onderzoek naar aids. “Toen ik besloot om terug te keren naar de modeweek, was het belangrijk voor mij om met meer dan enkel mode bezig te zijn. Er is nog veel werk op het vlak van de strijd tegen aids”, zegt Cole tegen WWD.

Cole heeft daarom in samenwerking met Sarah Jessica Parker een zwarte clutch in slangenleder ontworpen die geveild werd tijdens het gala en ook te zien was tijdens de show van Cole op 7 februari. Bovendien heeft hij ook persoonlijk geld ingezameld tijdens zijn modeshow in New York. Voor elke keer dat de hashtag #KCRUNWAY gebruikt werd op twitter tijdens de livestream van zijn show, wordt 1 dollar geschonken door Cole aan het goede doel. Naast een catwalkshow wordt er ook een nieuwe conceptstore geopend in soho en start hij ook een nieuw online avontuur.

Cole vertelt tegen WWD dat hij zeven jaar geleden de catwalk verlaten heeft omdat hij het gevoel had dat de relevantie van een modeshow voor een groot stuk verdwenen was. “De modeshows werden een obstakel voor wat we wouden doen met onze business. Alles is zo veranderd, de catwalk speelt een heel andere rol in de modewereld van vandaag. Vroeger bestond consumeren uit iets kopen of de intentie om het te kopen. Vandaag heeft 98 procent van de mensen die het product ziet, niet de intentie om het te kopen. Maar ze consumeren wel door te tweeten, instagrammen en bloggen. De producten zijn er voor iedereen, omdat het iedereen ze kan zien. De catwalk wordt op die manier iets heel open en toegankelijk. De show is afgelopen en de wereld heeft al een oordeel kunnen vellen enkele minuten later”, aldus de ontwerper.

De collectie getoond in New York – ontworpen door creatief directeur Kobi Halperin – is volgens Cole leuk en luchtig met veel aandacht voor accessoires. “Er zijn veel laagjes en we hebben nieuwe stoffen gebruikt zoals tweed, breiwol, neopreen dat er uitziet als vintage leder en leder.” Hij is ook van plan om een nieuwe handtassen-en schoenencollectie uit te brengen, maar wil voornamelijk blijven focussen op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit.

Op de eerste echte dag van de New York Fashion Week lieten ook Nickolas K., Todd Snyder, Timo Weiland, Haus Alkire en Edun hun nieuwste collecties voor deze herfst en winter zien.

Renske De Maesschalck vanuit New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content