Justitiepaleis wordt catwalk

Een 50-tal advocaten lieten vrijdag in het kader van de Toga 125 Fashion Award hun beste catwalkloopje zien en showden een aantal originele togaontwerpen.

Vrijdag was het Antwerpse justitiepaleis voor een avond het decor van een heus modedefilé. Een 50-tal advocaten lieten er in het kader van de Toga 125 Fashion Award hun beste catwalkloopje zien en showden een aantal originele togaontwerpen. Het ontwerp van Liene Rabaey wist de jury het meest te bekoren.
De speciale prijsuitreiking werd georganiseerd door de Vlaamse Conferentie bij de Antwerpse balie ter ere van haar 125ste verjaardag. Om de zweem van stijfheid die nog steeds rond de advocatuur hangt te ontzenuwen, schreef de Conferentie een ontwerpwedstrijd uit en daagde modeontwerpers en -studenten uit om hét symbool van de advocatuur, de advocatentoga, in een nieuw en trendy jasje te steken.

Van de 150 ingestuurde ontwerpen werden er 56 geselecteerd voor de modeshow. Sommige creaties leunden eerder bij de klassieke toga aan, terwijl anderen wat weg hadden van een plastic regencape, skipak of boerka.

Ook het Belgische handtassenmerk Vive schaarde zich achter het project met de Vive Lawyer Leather Accessory Award. Deze prijs werd uitgereikt aan de beste minicollectie lederen accessoires, die het dagelijkse leven van advocaten niet alleen praktischer, maar ook stijlvoller kan maken.

De winnaars De verschillende toga’s en accessoires werden gewikt en gewogen door een jury die bestond uit vooraanstaande leden van de advocatuur, modejournalisten en ontwerpers, waaronder rechtbankvoorzitter Jacques Mathieu, modeontwerpster Chris Janssens, togamaker Mark Van Hove en modejournaliste Veerle Windels.

Het was het flexibele en multifunctionele ontwerp van Liene Rabaey dat de jury het meest kon bekoren. Haar ontwerp werd door de Orde van Advocaten te Antwerpen aangekocht voor 2.000 euro.

Caroline Mattheeuws ging lopen met de accessoire-award van Vive. De prijs van de advocatuur – de keuze van de advocaten zelf – ging naar de spectaculaire creatie van Julie Van den Berghe.

Expositie Een selectie van de toga’s uit de modeshow zullen binnenkort ook in de etalages van vooraanstaande modezaken prijken en deel uitmaken van een rondreizende tentoonstelling die te zien zal zijn in verschillende gerechtsgebouwen.

Kijk op onze facebookpagina voor een uitgebreid beeldverslag van de avond.

Tine Vandeweyer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content