Jurkjes van Audrey Hepburn onder de hamer

Op 8 december gaan vijfendertig kledingstukken van Audrey Hepburn onder de hamer bij Sotheby’s.

De stijl van Audrey Hepburn spreekt nog altijd tot de verbeelding. En wie voldoende gefortuneerd is, kan binnenkort misschien een glamoureus kledingstuk van haar bemachtigen. Want op 8 december gaan vijfendertig jurken, jassen en andere items van de filmster onder de hamer bij veilinghuis Sotheby’s in Londen.

Een van de blikvangers is een haute couture zijden klokjurk van Givenchy, het modehuis waarmee Hepburn het sterkst verbonden was. Ze droeg ze om haar film Paris when it Sizzles te promoten. “Dat was een vreselijke film. Maar de kleren waren prachtig”, aldus Kerry Taylor, die verantwoordelijk is voor de veiling van de collectie. Verwacht wordt dat de jurk tussen de 17.000 en de 25.000 dollar zal opbrengen. Ook van een zwarte Givenchy-cocktailjurk in Chantilly-kant wordt veel verwacht. Hepburn schitterde er mee in de film How to steal a Million uit 1966 en ze zou 30.000 dollar kunnen opleveren.
De actrice, die een Oscar won voor haar eerste rol als prinses in Roman Holiday en verder ook eeuwige roem verwierf als Eliza in My Fair Lady en als Holly Golightly in Breakfast at Tiffany’s straalde volgens Taylor “een puurheid, onschuld en kwetsbaarheid uit die haar bijzonder aantrekkelijk maakte”. “Ze verpersoonlijkte de gesofisticeerde, chique, minimalistische Europese look uit de naoorlogse periode. En ze huldigde het principe ‘less is more'”.

De in Brussel geboren Hepburn stierf in 1993 op 63-jarige leeftijd. De kleren die geveild worden zijn afkomstig van Tanja Star-Busmann, een goeie vriendin van haar aan wie ze doorheen de jaren een stuk van haar garderobe schonk. De helft van de opbrengst gaat naar het Audrey Hepburn Children’s Fund en Unicef, twee organisaties waarvoor ze laatste jaren van haar leven werkte.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content