Jourdan Dunn siert cover Britse Vogue

Jourdann Dunn © Reuters

De Britse schone siert de februari-cover van de Britse Vogue. Jourdan Dunn is daarmee het eerste zwarte model in twaalf jaar tijd dat die eer te beurt valt.

Met grote trots meldde het 24-jarige Britse fotomodel Jourdan Dunn op haar Instagram-account dat ze in februari op de cover van Vogue staat. ‘It means everything to me’, schrijft ze. Met de cover komt meteen een einde aan twaalf jaren waarin de Britse editie van het modeblad uitpakte met telkens een blank model op de voorpagina. De laatste schone met donkere huid op de cover was Naomi Campbell, in 2002.

Met uitzondering van zangeressen Rihanna en Beyoncé, respectievelijk in november 2011 en mei 2013, kreeg de laatste twaalf jaren geen enkel zwart model deze primeur, terwijl er verschillende bij de absolute top horen. Dunn stond wel al eens op de voorpagina, maar dat was toen in compagne van de blanke modellen Rosie Huntington-Whiteley en Eden Clark, in mei 2008.

Verschillende zwarte modellen getuigden al over vooroordelen in de mode-industrie. Ook Dunn. ‘Ik vind het bizar wanneer een modellenagentschap zegt, ‘je bent het enige zwarte meisje dat geboekt werd voor deze show. Is dat niet fantastisch?’ Ik vraag me dan af waarom dat zo geweldig zou zijn,’ zei ze vorig jaar in een interview met het blad Miss Vogue. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content