John Galliano verliest eretitel in Légion d’Honneur

De Franse ontwerper verliest de eretitel op basis van de antisemitische uitspraken die hij deed in 2011.

De Franse modeontwerper John Galliano is zijn eretitel in de Légion d’Honneur kwijt. De beslissing is een gevolg van de racistische en antisemitische uitspraken die hij in 2011 deed. Dat meldt de Britse Vogue.

In 2010 werd Galliano – die toen nog creatief directeur was bij modehuis Dior – door de vorige Franse president Nicolas Sarkozy tot Chevalier de la Légion d’Honneur geslagen. Hij ontving die eer omwille van zijn bijdrage tot het Franse modelandschap.

Het leek de Franse ontwerper dus voor de wind te gaan, tot hij enkele racistische uitspraken deed na een dronken avond in Parijs. Zijn uitlatingen werden op video vastgelegd en gingen de wereld rond met als rechtstreeks gevolg het einde van zijn carrière bij Dior. De positie van creatief directeur bleef daar leeg tot onze eigen Raf Simons aan het creatief hoofd kwam.

Een jaar na de uitspraken blijft Galliano de gevolgen voelen, want nieuwe Franse president Hollande vroeg in een decreet in het staatsblad om Galliano zijn eretitel af te nemen. De Légion d’Honneur is de hoogste decoratie in Frankrijk en werd in het leven geroepen door Napoleon Bonaparte in 1802. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content