John Galliano doorbreekt stilte in interview met Vanity Fair

© Reuters

Na een stilte van twee jaar, heeft John Galliano voor het eerst gepraat over zijn anti-semitische uitspraken. Dit incident leidde tot zijn ontslag bij Dior én de ontwerper moest voor de rechter verschijnen. John Galliano deed zijn verhaal tijdens een exclusief interview met Vanity Fair.

Na een stilte van twee jaar, heeft John Galliano voor het eerst gepraat over zijn anti-semitische uitspraken. Dit incident leidde tot zijn ontslag bij Dior én de ontwerper moest voor de rechter verschijnen. John Galliano deed zijn verhaal tijdens een exclusief interview met Vanity Fair.

John Galliano gaf zijn eerste grote interview sinds 2011 aan journaliste Ingrid Sischy van Vanity Fair. Bijgevoegd aan het artikel is een fotoreportage met John Galliano, waarvoor de ontwerper poseerde voor de lens van Annie Leibovitz.

Reeks van ontslagen

In het interview heeft Galliano het uitgebreid over een heel donkere periode uit zijn leven; de Hitler-uitspraken en de catastrofale gevolgen die deze uitspraken met zich hebben meegebracht. Heel concreet gaat het over een voorval in februari 2011, wanneer Galliano gearresteerd werd voor het aanvallen van een koppel in Parijs en omdat hij anti-Joodse uitspraken had gedaan. Hij werd ontslagen uit zijn functie bij Dior, werd buitengezet bij zijn gelijknamige label en verdween uit het publieke leven om zijn leven weer op een rij te krijgen.

Niet zichzelf

Galliano zegt het volgende aan Sischy: “Het is (de anti-semitische uitspraken) het ergste wat ik ooit al gezegd heb, maar ik meende mijn uitspraken niet… Ik heb proberen uitzoeken waarom ik mijn boosheid gericht heb op dit ras. Ik besef nu dat ik zo ongelofelijk kwaad was en ongelukkig met mezelf, dat ik gewoon de meest hatelijke dingen heb gezegd die ik kon.”

Alcohol en drugs

De ontwerper linkt zijn uitspraken aan zijn alcoholmisbruik en drugsverslaving: “Na de voorstelling van collecties, crashte ik vaak. Er kwamen steeds meer en meer collecties, waardoor ik steeds vaker tegen de vlakte ging en ik werd verslaafd aan alcohol en drugs. In het begin had ik deze middelen helemaal niet nodig.”

Timmeren aan comeback

Stap per stap werkt Galliano nu aan zijn terugkeer naar de modewereld. Vorig jaar werd hij nog gespot tijdens een diner met Anna Wintour in het Ritz in Parijs. In het begin van 2013 werd Galliano uitgenodigd door Oscar de la Renta om hem te helpen met ontwerpen in zijn studio. In april werd bekendgemaakt dat Galliano een gastcollege zou geven aan de prestigieuze modeschool Parsons in New York. Maar een groep studenten dacht hier anders over en wou niet dat Galliano gastdocent werd. Ze startten een petitie tegen de komst van de modeontwerper en het seminarie van Galliano werd afgelast.

Dit nieuwe interview met Vanity Fair wordt door velen beschouwd als een manier van Galliano om zijn verhaal te doen en verder te timmeren aan een comeback. Het is natuurlijk maar de vraag of de man ooit nog wel aan de top van de modewereld zal raken en of deze excuses veel verschil zullen maken in de ogen van de mensen die hij heeft gekwetst.

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content