Je smartphone opladen dankzij de zon en je duurzame parka? Binnenkort kan het!

© Solar Parka

Als je veel op stap bent en tussendoor via je smartphone op het wijde web vertoeft, dan zie je de batterijstreepjes wegslinken als sneeuw voor de zon. En het is nu net diezelfde zon die de Nederlandse ontwerpster Pauline van Dongen inschakelt als hulp.

Pauline van Dongen houdt van innovatieve mode. Ze probeert een interessante mix te maken van fashion en technologie. Onder de titel van ‘wearable solar’-kleding wil ze volgend jaar bijvoorbeeld een parka op de markt brengen die met een zonnepaneeltje onder meer je mobieltje volledig oplaadt in twee uur.

De zonnecellen worden aan de zijkant van de parka bevestigd en voorzien je van energie.
De zonnecellen worden aan de zijkant van de parka bevestigd en voorzien je van energie.© Solar Parka

Samen met de Waddenvereniging en Blue LOOP Originals ontwikkelde Pauline de Solar Parka. ‘Aangezien zonnecellen niet langer enkel te gebruiken zijn in grote tabletten, maar nu ook verwerkt worden in dunne folies, geeft dit nieuwe mogelijkheden voor de mode-industrie’, vertelt Van Dongen op de website van de Waddenvereniging.

Bovendien is niet enkel het kleine zonnepaneel duurzaam, maar de wind- en waterdichte parka wordt ook vervaardigd uit gerecycleerde denimgaren. Het is enkel nog raden naar de prijs van de parka. ‘De grootste uitdaging is om de kledingstukken naar de markt te brengen. Het produceerbaar maken en tegelijkertijd de kostprijs in de gaten houden, zodat het niet te duur wordt. Hoe meer we er kunnen maken, hoe beter we de prijs kunnen drukken’, klinkt het bij Pauline in een interview met RTL Z. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content