Jane Birkin wil dat Birkin bag van naam verandert

© -

Jane Birkin, de Britse actrice naar wie de iconische Birkin bag van Hermès vernoemd werd, wil niets meer met de handtas te maken hebben nu ze de onrustwekkende beelden van de Hermès alligatorkwekerij heeft gezien.

De Birkin bag moet zowat de meest gewilde handtas ter wereld zijn. Het prijskaartje van 5000 euro à 10.000 euro (of meer) schrikt mensen duidelijk niet af en er bestaan jarenlange wachtlijsten waar dames maar wat graag hun naam op laten noteren. Toch ziet het ernaar uit dat de reputatie van de it-bag (en het luxelabel Hermès) een behoorlijke knauw zal krijgen nu ook Jane Birkin zich aan de kant van PETA heeft geschaard.

Even het geheugen opfrissen: een maand geleden deelde dierenrechtenorganisatie PETA een zeer verontrustende undercoverreportage over de situatie op een alligator- en krokodillenkwekerij die dierenhuiden aan Hermès levert. Uit de beelden bleek dat de dieren geslacht werden terwijl ze nog bij volle bewustzijn waren en dus nog steeds pijn konden voelen. Hermès, dat zo’n twee à drie huiden per handtas gebruikt, kwam na deze reportage behoorlijk onder vuur te liggen en nu trekken dus ook celebrities de dierenkaart.

Niemand minder dan Jane Birkin, de beroemde actrice naar wie de iconische Birkin bag vernoemd werd, weigert nog iets met het luxelabel te maken hebben.

“Nu ik attent gemaakt ben op de wrede manier waarop alligators worden geslacht voor de Hermès handtassen die mijn naam dragen, heb ik de Hermès Group gevraagd om de naam van de tas te wijzigen tot ze kunnen bewijzen dat de productie ervan op een fatsoenlijke manier gebeurt die voldoet aan de internationaal vastgelegde normen.”

Hermès volgde op met het volgende statement:

Het bericht van Jane Birkin verandert niets aan onze jarenlange vriendschapsrelatie. Bij Hermès waren we evenzeer geschrokken van de beelden die onlangs bekend werden gemaakt.

De bewuste kwekerij in Texas zal grondig onderzocht worden en er zullen de nodige maatregelen getroffen worden. Hermès wil nogmaals benadrukken dat het modehuis geen eigenaar is van de kwekerij en dat de alligatorhuiden die hieruit voortkomen niet gebruikt worden voor de productie van de Birkin handtassen.

Bij Hermès staan we op partners en leveranciers van de hoogste kwaliteit, en dat geldt ook voor de behandeling van de krokodillen die we voor het leer van onze accessoires en handtassen gebruiken. We controleren de bedrijven regelmatig om ons ervan te vergewissen dat de dieren geslacht worden volgens de regels die zijn vastgelegd door de Fish and Wildlife organisations en de richtlijnen die door de VN zijn vastgelegd tijdens de conventie in Washington in 1973 met betrekking tot het beschermen van bedreigde diersoorten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content