Ivy Park, sportmerk van Beyoncé, beschuldigd van oneerlijke handel

© Ivy Park

Het sportlabel Ivy Park, dat Beyoncé oprichtte met Sir Philip Green, ligt onder vuur. De textielarbeiders zouden geen eerlijk loon krijgen en overuren moeten kloppen in een onethische sweatshop. Een woordvoerder ontkent deze beschuldigingen.

De Britse krant The Sun haalde stevig uit naar Beyoncé en haar label Ivy Park. De fabriek in Sri Lanka waar de kleren gemaakt worden, is volgens hen een sweatshop. De – voornamelijk vrouwelijke – arbeiders krijgen er een loon van 6.14 dollar per dag, wat volgens The Sun erg laag is. De textielarbeiders kunnen de kleren die ze maken nooit betalen, tenzij ze stoppen met eten of hun kinderen naar school sturen. Volgens een getuigenis is het enige wat de vrouwen doen ‘werken, slapen, werken, slapen.’

Controle

Een woordvoerder van Ivy Park heeft inmiddels gereageerd op de beschuldigingen. ‘We hanteren een zeer strikt ethisch handelsprogramma. We zijn trots op onze duurzame inspanningen op gebied van inspecties in de fabriek en ons team wereldwijd werkt zeer nauw samen met onze leveranciers en hun fabrieken om ook daar controle uit te oefenen’, klinkt het. Ook laat het merk weten dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alle leveranciers zich houden aan hun voorwaarden.

Minimumloon

WWD stelt dat het minimumloon in Sri Lanka per dag 2.68 dollar bedraagt. In vergelijking is het loon van de arbeiders in de fabriek voor Ivy Park dan niet zo schandalig laag. Natuurlijk het is loon de enige factor en zijn de arbeidsomstandigheden ook belangrijk. In het artikel van The Sun komen arbeidsters aan het woord die getuigen over hun moordende werkritme en hoe ze moesten verhuizen naar de stad, zonder familie, om geld te kunnen verdienen. Hoe de vork precies in de steel zit, weten we dus voorlopig nog niet. Maar gezien de bekendheid van Beyoncé zal het niet lang duren vooraleer er undercover reporters ter plaatse zullen gaan om dit schandaal verder uit te spitten. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content