‘Italië zal tweederangs modeland worden’

© Reuters

Miuccia Prada vreest dat Italië zijn status als toonaangevend modeland aan het verliezen is.

In een interview met de Italiaanse krant ‘La Repubblica’ zegt de Italiaanse modeontwerpster Miuccia Prada dat ze vreest voor de teloorgang van Italië als toonaangevend land in de modewereld.

“Veel van onze luxemerken worden verkocht aan buitenlandse multinationals. Daardoor dreigt ons hele systeem te vervallen in de tweederangsklasse van de modewereld”, zegt Miuccia. “Als onze merken de grenzen oversteken, zullen ook onze expertise, glamour en bekendheid in de handen liggen van anderen.” Ze voegt eraan toe dat de jonge modetalenten Italië verlaten om hun carrière ergens anders uit te bouwen. “Deze creatieve uitstroom zou wel eens rampzalig kunnen zijn voor het Italiaanse modelandschap”, aldus Prada.

Zo verwees ze naar Raf Simons die Jil Sander voor Dior verliet. “Jil Sander mag dan wel gesticht zijn door een Duitser, het label is gevestigd in Italië sinds 1985 en toont zijn show tijdens de modeweek in Milaan. Dit enorm talent verdwijnt nu van de Italiaanse markt.” Prada heeft vooral kritiek op de regering die de modewereld – en bijhorende miljoenenindustrie – niet serieus neemt.

“Mode gaat altijd op zoek naar het beste. Als Italië dat niet langer is, gaat het talent dus op zoek naar andere oorden”, meent de ontwerpster. Zo heeft ze zelf ook beslist om de modeshow van haar merk Miu Miu in Parijs te laten doorgaan. “We hebben als land nooit genoeg respect gehad voor onze artistieke erfenis. We hebben nooit willen leren hoe we die erfenis kunnen beschermen en promoten”, sluit Miuccia Prada af. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content