Isabel Marant: ‘Ontwerpen is enorm stressvol’

© Reuters

De Franse modeontwerpster Isabel Marant heeft zo haar vragen bij het verschroeiende tempo van de modesector. “Het is een race om collecties af te krijgen. Soms voel ik me een echte topatleet.”

Het tempo van de mode, vaak twee collecties per jaar, ligt enorm hoog. Ontwerpers gaan mee in dit ritme, maar gemakkelijk is dat zeker niet. De druk om hun schouders neemt toe en twee keer per jaar, soms zelfs vier keer, moet er een nieuwe collectie in de winkelrekken liggen. Dat is niet vanzelfsprekend en dat voelt ook de Franse modeontwerpster Isabel Marant (47). In een interview met New York Magazine lucht de ontwerpster haar hart. “Iedere dag als ik opsta, zwem ik een half uur om me te ontladen van de stress.”

Niet enkel het tempo van de mode is veranderd, maar ook de verwachtingen naar de ontwerpers toe is niet meer dezelfde. Volgens Marant draaide mode in de jaren tachtig om drugs, seks en rock-‘n-roll. Anno 2014 hebben ontwerpers meer een voorbeeldfunctie, als een manier van leven bijna. “We worden nu gezien als één van de gezondste groepen mensen en we moeten ons hier ook naar gedragen, denk ik. Ik zorg er steeds voor dat ik op tijd ga slapen, anders is het haast niet te doen met alle druk van de komende collecties.”

Sterk zijn en volhouden

En dat mode trendgevoelig is, dat voelen uiteraard ook de modeontwerpers. “Je kan plots heel eenzaam zijn. Het ene moment dragen allerlei beroemdheden de ontwerpen, maar het andere moment niet meer. Er heerst bijzonder veel ‘nepheid’ in het wereldje”, aldus Marant. “Gelukkig heb ik een warme en lieve familie, die me er telkens weer doorheen sleept. Ik denk dat dat het verschil maakt.” (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content