Is Amsterdam de modehoofdstad van de toekomst?

© Belga

De Nederlandse modeweek is volgens Carlo Wijnand, de programmadirecteur van de Amsterdam Fashion Week, aan het stijgen in populariteit. Dat schrijft de Britse Vogue.

De Nederlandse modeweek is volgens Carlo Wijnand, de programmadirecteur van de Amsterdam Fashion Week, aan het stijgen in populariteit. Dat schrijft de Britse Vogue.

De Amsterdam Fashion Week duurt vijf dagen en loopt nog tot en met 16 juli. Volgens Carlo Wijnand is de modeweek elk jaar meer en meer succesvol. “Amsterdam heeft geen modegeschiedenis zoals Parijs of Milaan, en dit zorgt voor een grote vrijheid voor de ontwerpers”, aldus Wijnands aan de Britse Vogue. “Ze kunnen meer experimenteren, omdat er geen vaststaand format is op de AFW.”

Jonge ontwerpers en gevestigde waarden

De thema’s van deze modeweek zijn innovatie en talent, en 30 ontwerpers zullen hun collecties tonen aan het grote publiek. De ontwerpers zijn gevarieerd; zo zijn er jonge ontwerpers, maar ook de meer ervaren ontwerpers, waarvan Claes Iversen en Marga Weimans een voorbeeld zijn, tonen hun collecties op deze modeweek.

Kinderen baas

Er werd dit seizoen vooral uitgekeken naar de voorstelling van de kindercollectie van Superdry. Op de catwalk verschenen meisjes tussen 4 en 12 jaar oud en ook naast de catwalk waren de jongedames de baas. Zo moest pers en publiek een rij naar achter opschuiven om de kleine meisjes op de eerste rij te laten zitten.

Jong talent in de kijker

Om jong ontwerperstalent nog meer in de kijker te plaatsen, heeft de AFW het Fashion LAB opgericht: een innovatief programma met tal van workshops en lezingen. “We willen jonge professionals coachen en leren om een eigen zaak op te starten en hoe ze zichzelf moeten presenteren,” aldus Wijnands aan Vogue. Hierdoor is de AFW heel erg toegankelijk geworden voor jonge ontwerpers, net zoals het publiek steeds meer betrokken wordt. Zo krijgen ze de kans om tickets te kopen voor een gelimiteerd aantal shows. Wie geen ticket kon bemachtigen of niet in Amsterdam kon zijn, kan de shows volgens via de Amsterdam Fashion Week app. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content