Interview met Murielle Scherre (la fille d’O): “Op schooluitstap naar de sauna”

Murielle Victorine Scherre, de welluidende naam achter het lingerielabel la fille d’O, heeft een nieuw boek uitgebracht. “L’amateur” geeft de lezer een rondleiding in Scherre’s Wunderkammer der zintuigen. Horen, zien, maar vooral niet zwijgen: een interview met deze Gentse grande dame.

Murielle Victorine Scherre, de welluidende naam achter het lingerielabel la fille d’O, heeft een nieuw boek uitgebracht. “L’amateur” geeft de lezer een rondleiding in Scherre’s Wunderkammer der zintuigen. Horen, zien, maar vooral niet zwijgen: een interview met deze Gentse grande dame. Murielle Scherre: “L’amateur is er gekomen naar aanleiding van het tienjarige bestaan van la fille d’o – ondertussen is dat al elf jaar, maar goed, ik moet alles altijd even laten sudderen. Een simpele retrospectieve zag ik niet zitten, want eigenlijk zou je daarna moeten doodvallen, niet? Bovendien vind ik dat ook zo navelstaarderig, en ik had geen zin in een spelletje pingpong met mezelf. Ik wou echt een discours creëren. Ik heb dus negen woorden geselecteerd waar ik tijdens mijn ontwerpproces vaak mee geconfronteerd wordt, zoals schoonheid, erotiek of alchemie. Ik heb voor mezelf geprobeerd de betekenis van die woorden te analyseren, maar ik ben ook ten rade gegaan bij andere mensen: waaraan denken zij? Hoe kunnen zij de sfeer die rond die woorden hangt omzetten in beelden of woorden?”

“Ik vond het heel belangrijk dat het boek niet enkel over mijn eigen werk ging, omdat ik ook wil laten zien wat me inspireert. Voor mij geen overgestileerde campagnes vol photoshop en flatterende belichting: geef mij maar echte verhalen, echte emoties. Zo staat er een jonge, onbekende fotograaf in mijn boek, dolverliefd op zijn vriendin, en die passie zìè je ook gewoon in zijn foto van haar. Ik heb geen Helmut Newton nodig om dat over te brengen, sterker nog: van sommige namen in mijn boek ga je nog nooit gehoord hebben.”

Is het daarom dat het l’amateur heet? Scherre: “Precies.”

Eerlijk: toen ik de titel voor het eerst zag dacht ik dat je afstand wou nemen van de voorbije tien jaar, dat jezelf amateur noemen het excuus was. Scherre: “Oei dat heb ik dan weer goed gekozen (lacht). Ik hou van dat woord, mijn BVBA heet trouwens ook zo. Ik weet dat amateur in het Nederlands een ander woord is voor een incompetent persoon, maar in het Frans betekent amateur ook vooral een liefhebber. Alles wat ik ooit gedaan heb is begonnen vanuit puur amateurisme: intens van iets houden en er gewoon voor gaan. Veel amateurs zijn echt obsessief bezig met wat ze doen hé; iets begint als een hobby en voor je het weet staat je huis vol en komt Paul Jambers langs. Dat zijn mensen die een echte drive hebben en dat vind ik veel interessanter dan zij die zogenaamd ‘heel professioneel’ zijn.”

Na al die jaren een eigen label runnen moet jij toch ook al de switch van amateurisme naar professionalisme gemaakt hebben? Scherre: “Het evenwicht vinden tussen die twee begint echt moeilijk te worden. Maar dat is het risico natuurlijk, wie van haar passie haar beroep maakt loopt veel kans zich er volledig in te verliezen. En wanneer je je gezond verstand moet gebruiken dan loopt je intuïtie weer blok. Maar die verwarring kan niet op tegen het feit dat ik elke dag met die geestdrift mag bezig zijn. Ik blijf het gek vinden dat ik personeel in dienst heb. Personeel! Voor een hobby! Dat is alsof je een assistent meeneemt wanneer je gaat joggen.”

Zou je ooit op een andere manier kunnen werken? Scherre: “Hà! Ze hebben ooit eens geprobeerd mij voor tv te strikken. Omdat ik zo spontaan was en zoiets altijd sympathiek overkomt op beeld. Dat spontane hield prompt op toen ik een door een productieteam in elkaar geflanste tekst onder de neus geduwd kreeg die ik dan “spontaan” moest voorlezen. Onmogelijk! Ik kan niet doen alsof, ik ben echt de slechtste actrice ter wereld. Ik kan alleen maar mezelf zijn, overvloedig en keihard in your face mezelf zijn.”

“Ik kan alleen maar keihard in your face mezelf zijn” “Jezelf zijn” is ook de boodschap die je wil overbrengen via je lingerie, toch? Scherre: “Zeker. Ik hou van de Franse benaming voor een BH; le soutien, want ik vind ook dat dat is wat we met la fille D’O doen: een ondersteuning bieden van wie je bent. Ik werk bewust met BH’s die niet voorgevormd zijn en die de tepels en de ware vorm van de borst laten zien. Ik hou enorm veel van het vrouwelijke lichaam en ik kan het niet aanzien hoeveel mensen zich ervoor schamen of zich ervan distantiëren. Voor een komende collectie zijn we aan het werken rond de cameltoe. Ik vind het zo’n vreemd gegeven dat we bij onze poep niet anders willen dan te laten zien dat ze uit twee afzonderlijke billen bestaat, het liefs nog door ze alle twee in tegenovergestelde richtingen te laten bewegen, zoals Nicki Minaj. Maar vooraan moet alles dan weer vlak zijn, terwijl het gewoon een lijn is die doorloopt. Ik weet nog niet hoe we het precies zullen aanpakken, maar ik weet wel dat we er een goede naam voor zullen moeten bedenken. Met ‘cameltoe’ ga ik mezelf ruïneren, denk ik (lacht).”

Je wil heel democratisch zijn en alle lichamen omarmen, maar daardoor ben je soms helemaal niet democratisch. Snap je dat er mensen zijn die net wél willen dat hun borsten of vetrolletjes gemanipuleerd worden, die niet zitten te wachten op een confrontatie met zichzelf? Scherre: “Ik snap dat niet, maar ik besef het wel. Alleen al door rond te kijken op de lingeriebeurs van Parijs. Drieduizend merken onder één dak, en geen enkele tepel te zien. Die labels doen zo hard hun best om alles dat mogelijk zou kunnen shockeren weg te werken dat het eindresultaat gewoon totaal vervreemd is. Niet alle vrouwen hebben dezelfde vorm van borsten. De meeste vrouwen hebben tepels. Op die manier gaat niemand nog weten hoe een echt lichaam eruit ziet, omdat we zo gewoon zijn aan het uniforme beeld dat we voorgeschoteld krijgen.

“Met cameltoe ga ik mezelf ruïneren, denk ik” Ik ontdek ineens het achterliggende idee van jouw open paskamers… Scherre: “Sommige mensen die hier voor de eerste keer komen krijgen bijna een hartverzakking. Je ziet zo ook meteen wat voor vlees je in de kuip hebt, letterlijk en figuurlijk. Ik heb klanten die poedelnaakt de winkel doortrippelen om iets extra uit de rekken te komen halen, en anderen die alles onder hun trui proberen te passen. Na de eerste keer zijn ze het wel gewend hoor; je weet dat als jij je moet blootgeven, de persoon in het hokje naast jou dat ook moet doen. Het is echt iedereen gelijk voor de wet, en eerlijk gezegd: ik denk dat ze daar ook nog iets van opsteken. Vandaag de dag goochelen we met belachelijke termen als BFF, maar veel mensen hebben hun beste vriendin nog nooit naakt gezien. Zoiets kan er bij mij niet in. Samen naakt zijn is voor mij een van de meest louterende ervaringen die er bestaan. Je bent samen kwetsbaar, je bent verbonden. Echt, in plaats van de kinderboerderij pleit ik voor een schooluitstap naar de sauna.” (lacht)

Nou. Volgens mij heb je nog stof genoeg voor een vierde boek. Scherre: “Ik hou echt van verhalen vertellen, en dat probeer ik in ieder element van mijn job ook te doen. Ik ben niet de persoon die droogweg kan zeggen: “mijn wintercollectie wordt paars.” Ik heb wel moeten afleren om constant dat verhaal achter mijn collecties te willen meedelen. Soms willen mensen gewoon lingerie kopen en zijn ze niet geïnteresseerd in mijn inspiratie of de muziek die in mijn atelier speelde toen ik de patronen aan het uittekenen was. Ik weet ondertussen wel wanneer ik mijn klep moet houden, maar gelukkig is er nu dit boek. Het is echt de bedoeling dat l’amateur een 2D versie is van wat wij in 3D doen. Ik stak vroeger zoveel energie in mijn boodschap overbrengen, en nu kan ik gewoon zeggen: “Voilà, hier is mijn boek, bekijk dat eens, en bel mij als ge er klaar voor zijt.” (grijnst)

Katrin Swartenbroux Murielle Scherre – L’amateur (€34,99) uitgeverij Lannoo

Murielle Scherre signeert ook op de boekenbeurs:

04/11, op de Boekenbeurs: 20.30-21u, gesprek met Ruth Joos, groene zaal & 21-22u, signeersessie, Lannoo-stand, hal 3 11/11, op de Boekenbeurs: 15.30-16.30u, signeersessie, Lannoo-stand, hal 3

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content