Insider tips: zo vind je de perfecte beha

Het opmeten van de buste © iStock

Maar liefst 76 procent van de vrouwen draagt de verkeerde bh. Een schokkend cijfer, want het dragen van een foute bh-maat kan erg vervelende gevolgen hebben. Volg onze wijze raad en zorg voor een vrolijke buste.

Draag jij de juiste maat?

Doe de test op de website van Triumph. Het lingerielabel lanceerde de campagne Find The One met als doel iedere vrouw aan de juiste bh te helpen. Via deze korte online test ontdek je of je een juiste of foute bh draagt.

Tips & tricks

Laat je opmeten door een professional

Zet je schroom opzij, want een goede opmeet- en pasbeurt is essentieel voor het vinden van de perfecte bh. Geen nood, je mag je bh aanhouden tijdens het opmeten. Dat is zelfs beter, want zo staan je borsten meteen op de goede plaats. In goede lingeriewinkels kan het ervaren personeel je snel en efficiënt opmeten. Zij zullen de omtrek van je rug en je cupmaat berekenen.

De omtrek van je rug

Het personeel zal deze meting onder je borsten doen. Adem uit voor het meetlint rond je omtrek wordt aangebracht. In deze fase wordt de belangrijkste meting gedaan. De omtrek van je bh is immers van levensbelang voor een goede ondersteuning. Wie moet bijsturen met de bh-bandjes heeft een foute omtrek gekozen. Bandjes dienen niet als steun, maar zorgen ervoor dat je bh mooi op z’n plaats blijft zitten. Zorg ervoor dat de omtrek van je bh recht naar achteren loopt en netjes tegen je rug aansluit. De achterkant en voorkant van je bh moeten op dezelfde lijn liggen.

Sluit je bh altijd op het eerste haakje. De drie haakjes zijn er omdat een bh een jaar lang ondersteuning moet kunnen bieden. Hoe meer hij uitrekt, hoe meer je moet kunnen opschuiven met je haakjes om dit te corrigeren. Begin je dus al meteen bij het laatste haakje, dan kan je je bh maar enkele maanden dragen. Dat lijkt ons onnodige verspilling.

Nu heb je het cijfer van je bh-maat bepaald. Wat volgt is de letter.

De cupmaat

Nu gaan we de letter van je bh-maat bepalen. De cupmaat wordt berekend door het verschil tussen de borstbovenwijdte (gemeten op de borsten ter hoogte van de tepels) en de omtrek onder de borst (de borstonderwijdte) uit te rekenen. De letter in de maat heeft gevolgen voor de diepte van de cup en de breedte van de beugel onder de cup.

Het kan zijn dat je schommelt tussen twee cupmaten. Dit hangt af van het model bh en de rekbaarheid van het materiaal. Je kan door de rugomtrek mee aan te passen toch een goed zittende beha aanschaffen. Hier volg je dan de algemene regel dat een grotere cup een smallere rugomtrek behoeft en een kleinere cup een bredere rugomtrek. Als je erg slank bent, kan het dus zijn dat je een 70D moet kopen, maar eigenlijk geen super grote borsten hebt.

Zorg ervoor dat in het geval van een beugel-bh de beugels niet te ver of niet ver genoeg komen. De cup moet beginnen tussen de borsten en precies eindigen aan de buitenkant aan de linker- en rechterzijde. Als de beugel in je oksel prikt, heb je geen goede maat gekozen.

Verschillendesoorten beha’s

De verschillende soorten bh’s hebben verschillende invloeden op het uiterlijk van je borsten. Een push-up vergroot ze en een minimizer verkleint ze. Maar je hebt ook bh’s voor diepe decolletés, bustiers, sexy doorzichtige exemplaren, met voorgevormde cups, zonder voorgevormde cups, met beugels, zonder beugels, met siliconen beugels (zoals de Magic Wire van Triumph), bh’s die je borsten dichter bij elkaar brengt of net niet.

Al deze soorten zouden geen invloed mogen hebben op de pasvorm en steun. Enkel je look zal veranderen. Wie een bh kiest die borsten hoger plaatst dan au naturel kan de optische illusie van een platte buik creëren. Ook kan je de illusie van rondere of puntigere borsten opwekken door de verschillende voorgevormde cups uit te testen.

De opies zijn legio, maar zorg er vooral voor dat de bh perfect aansluit en nergens irriteert.

Enkele mythes onderuit gehaald


Onder een witte blouse dragen we een witte bh.

Fout. In uitzonderlijke gevallen werkt dit, maar meestal is het beter te opteren voor een huidkleurig exemplaar.


Vijf jaar lang dezelfde bh-maat dragen is een goed idee.

Fout, lichamen veranderen constant. Laat je dus regelmatig opmeten. Zeker na een zwangerschap of na afvallen of bijkomen is dit aan te raden.


Bh’s stoppen we in de wasmachine op dezelfde stand als T-shirts.

Fout. Bh’s moeten met de hand gewassen worden of op een handwasstand in de machine.


De bandjes van een bh moeten niet bijgesteld worden na aankoop.

Fout. Zeker na een wasbeurt kan je best je bh-bandjes bijstellen.

Met 1 goed zittende bh kom je toe.

Fout. Het is aangeraden om elke week af te wisselen tussen drie beha’s en ieder stuk moet je om de twee dagen wassen om ze terug in hun oorspronkelijke vorm te krijgen. Na een jaar zijn bh’s versleten en moet je ze weggooien.


Koop geen bh’s wanneer je ongesteld bent.

Juist. Tijdens periodes van hormonale schommelingen kunnen je borsten groter en pijnlijker zijn. Opmeten is dus niet ideaal in deze periode en je zal naar alle waarschijnlijkheid met een te grote bh naar huis gaan.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content