Ines Rombouts maakt kledingcollectie rond biseksualiteit: ‘Ik wil mensen aan het denken zetten’

© Kris Van de Sande - www.krisv

Biseksualiteit staat onlosmakelijk verbonden met vooroordelen. Dat moest Antwerpse kunstenares Ines Rombouts aan den lijve ondervinden. Het stoorde haar zodanig dat ze een eigen kledingcollectie ontwierp die gebaseerd is op de vooroordelen rond biseksualiteit. ‘Uit de kast komen als lesbisch had gemakkelijker geweest.’

Met welke vooroordelen over biseksualiteit werd je zelf geconfronteerd?

Rombouts: “Het vooroordeel dat ik het meeste te horen krijg, is dat mensen die biseksueel zijn overdreven seksueel ingesteld zijn. Dan komen er meteen vragen of ik geïnteresseerd zou zijn in een trio, bijvoorbeeld. Ook wanneer ik met iemand aan het daten ben, krijg ik de vraag of ik hen dan ga verlaten voor iemand van het andere geslacht.”

Ines Rombouts maakt kledingcollectie rond biseksualiteit: 'Ik wil mensen aan het denken zetten'
© Kris Van de Sande – www.krisv

Hoe reageren mensen als je uit de kast komt als biseksueel?

Rombouts: “Heel veel mensen uit mijn directe omgeving reageerden goed, maar er waren ook mensen met een minder positieve respons. Ze vroegen dan of ik wel zeker was, omdat ik bijvoorbeeld nog nooit een relatie met een meisje heb gehad. Mensen wilden mij niet op mijn woord geloven wanneer ik hen vertelde dat ik biseksueel was.”

Is het dan gemakkelijker om je te outen als lesbisch?

Rombouts: “Dat denk ik wel. Mensen kunnen dat beter plaatsen. Het is gemakkelijker wanneer je mensen in een hokje kunt steken. ‘Lesbisch’ is in dat opzicht veel duidelijker, want dan weten ze dat die persoon enkel op vrouwen valt. Maar geaardheid is zoveel meer dan dat. Het is eigenlijk één groot spectrum. Mensen begrijpen dat niet. Voor hen is het of zwart, of wit. De waarheid is eerder grijs.”

Dat was dan ook de inspiratie voor je nieuwe collectie die – hoe kan het ook anders – enkel bestaat uit grijze kledingstukken. Wat wil je precies bereiken met die collectie?

Rombouts: “Ik zie het als draagbare kunst. Op de kleding die ik ontwierp staan ludieke slogans geprint, die gebaseerd zijn op de veelvoorkomende vooroordelen die ik te horen kreeg. De bedoeling is dat mensen zo meer gaan nadenken over biseksualiteit. Als ik daardoor iets kan veranderen, is dat alleen maar goed. Met mijn collectie wil ik biseksualiteit ook meer in the picture brengen. De discussies die we nu al hebben, gaan vooral over homoseksualiteit.”

Hoe ziet de collectie er visueel uit?

Rombouts: “Ik wil vooral de tekst laten spreken, omdat ik naar mijn gevoel mijn boodschap zo het beste kan overbrengen. Enkele voorbeelden van slogans die je op de kleding kan terugvinden zijn ‘leaving you for a girl’ en ‘not just passing bi’, waarmee ik duidelijk wil maken dat biseksualiteit geen fase is. Ik wil de vooroordelen die ik te horen krijg een beetje in het belachelijke trekken.”

Je deed ook een internationaal onderzoek naar biseksualiteit. Wat was je ervaring?

Rombouts: “Dat klopt. Ik deed een rondvraag bij vijftig mensen in België, Nederland en Duitsland. Daaruit bleek dat heel wat mensen positief stonden tegenover biseksualiteit, maar dat er nog steeds heel wat vooroordelen blijven hangen. Er waren ook mensen die eerst dachten dat ze er open tegenover stonden, maar die na ons gesprek moesten vaststellen dat ze toch niet zo open-minded waren.”

Ines Rombouts maakt kledingcollectie rond biseksualiteit: 'Ik wil mensen aan het denken zetten'
© Kris Van de Sande – www.krisv

Bij het voorstellen van je nieuwe collectie gebruik je modellen die niet monoseksueel zijn. Vanwaar die keuze?

Rombouts:“Voor mij was het belangrijk om met verschillende modellen te werken, omdat ik zelf geen vooroordelen wil starten. Ik wil niet dat iemand denkt dat een biseksueel persoon er precies zó uitziet. Wanneer mensen het over homo’s hebben, denken ze vaak aan een vrouwelijke man, terwijl dat ook vaak niet zo is. Daarom wil ik verschillende soorten mensen laten zien.”

Je maakte daarnaast ook een video en een soundtrack voor je project. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Rombouts: “We zijn er op dit moment nog aan bezig (lacht). Het gaat vooral heel wat duidelijk maken over waarom ik deze collectie precies op poten heb gezet. Daarnaast geeft het je een blik achter de schermen. Vooral voor mensen die het project niet goed begrijpen, gaat dit heel wat verduidelijken.”

Ik merk in elk geval dat er aan enthousiasme geen gebrek is. Kan je al verklappen of er een vervolg staat aan te komen?

Rombouts: “Ik zie dit als een begin van iets groters. Ik weet nog niet welke richting het zal uitgaan, maar misschien ga ik wel lezingen geven op scholen. Zo kan ik mensen al op jonge leeftijd duidelijk maken dat het oké is om biseksueel te zijn. Dat er wel degelijk meer dan twee opties zijn waarbinnen je kan vallen.”

De nieuwe kledingcollectie van Ines Rombouts is vanaf 7 mei beschikbaar op de website van Musthave.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content