Indiase modeontwerpster maakt sari-collectie ter ere van transgenders

© Red Lotus

De Indiasche modeontwerpster Sharmila Nair verpulvert vooroordelen met haar nieuwste collectie, die geïnspireerd is op, en voorgesteld wordt door de transgendergemeenschap van haar geboortestreek Kerala.

Eind vorig jaar maakte de Indiase staat Kerala haar Transgender Policy openbaar, waarin zwart op wit gedrukt staat dat transgenders dezelfde rechten en toegang tot sociale en economische diensten hebben als cisgenders, en dat hun vrijheid beschermd moet worden. Het was een belangrijk moment voor de Aziatische transgendergemeenschap – die al jarenlang gebukt gaat onder discriminatie en geweld. Het was zelfs zo’n iconische daad dat de lokale modeontwerpster Sharmila Nair een volledige collectie rond transgenders opbouwde.

De nieuwste lijn voor haar label Red Lotus bestaat uit sari’s in alle kleuren van de regenboog en heet dan ook toepasselijk Mazhavil – wat “regenboog” betekent in het dialect van Kerala. Nair kon bovendien niet anders dan voor de shoot van deze collectie beroep te doen op transgendermodellen.

Indiase modeontwerpster maakt sari-collectie ter ere van transgenders
© red lotus

Ze nam contact op met de lokale organisatie Queerela, die zich inzet voor de rechten van transgenders, en ontmoette haar twee 29-jarige modellen: Maya Menon en Gowri Savithri. De twee vriendinnen reageerden aanvankelijk nogal wantrouwig; zelfs met de bekendmaking van de Trangender Policy hadden ze het behoorlijk moeilijk om hun leven te leiden zoals zij dat wilden.

Nair hoopt dan ook dat de fotoshoot en de collectie meer kansen kan creëren voor transgenders en het stigma kan helpen wegwerken.

(via Mashable)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content