In deze winkelstraten is een mondmasker verplicht

© Getty
Redactie Weekend.be

Vergeet zeker je mondmasker niet tijdens het shoppen. Dat was al verplicht in de winkels, maar sinds kort is dat het ook in sommige winkelstraten. Weekend.be bundelt ze hier.

Deze lijst focust zich enkel op winkelgebied in Vlaanderen en Brussel. Ook op heel wat andere plaatsen, zoals markten, horecazaken en evenementen, geldt een mondmaskerplicht. Vergeet ook niet dat winkelen vanaf woensdag 29 juli weer gebeurt volgens de regels die we al kennen van enkele maanden geleden: mensen moeten alleen winkelen, met uitzondering van minderjarigen die met een gezinslid gaan winkelen of van mensen die begeleiding nodig hebben. Je mag maximaal 30 minuten in een winkel blijven. Funshoppen zit er dus niet in.

Nu burgemeesters zelf het dragen van mondmaskers mogen verplichten op bepaalde plaatsen op hun grondgebied, is het moeilijk een overzicht te bewaren. Waar moet je zeker wel een mondmasker dragen als je gaat shoppen en waar is het niet verplicht? Weekend.be houdt het voor je bij. Deze lijst wordt regelmatig geactualiseerd.

Brussel

In Brussel is het verplicht om een mondmasker te dragen in alle druk bewandelde straten en straten waar het voetpad te klein is om de sociale afstand te bewaren. Dat is onder meer eht geval in de Nieuwstraat, de Maria Christinastraat en de volledige voetgangerszone, waaronder de Grote markt en de centrumlanen. Ook in de Marollen, tussen de Blaesstraat en de Hoogstraat, en in de Sint-Katelijnewijk, met onder meer de Sint-Katlijnestraat, Vlaamsesteenweg, de Vismet, het Sint-Katelijneplein of de Antoine Dansaertstraat is het dragen van een mondmasker verplicht.

In Laken geldt de nieuwe regel ook voor de de Wandstraat en de omliggende straten. Tenslotte is er in samenspraak met de gemeente Elsene nog beslist dat de mondmaskerverplichting ook geldt in de buurt van de Louizalaan, de Waterloolaan, de Gulden-Vlieslaan en de Baljuwstraat.

Aan de ingang van elke straat waar het dragen van een mondmasker verplicht is, wordt dat aangegeven via panelen en schermen. Wie zich hier niet aan houdt, krijgt een GAS-boete, al volgt er wel eerst een bewustmakingsperiode

Vlaams-Brabant

Leuven verplicht vanaf 25 juli mondmaskers in winkelwandelzone en op alle evenementen. De verplichting geldt niet alleen voor voetgangers, maar ook voor fietsers, joggers of steppers. Concreet gaat het over de autovrije zone, de Bondgenotenlaan, het Martelarenplein en het stadspark.

Halle voert een mondmaskerverplichting in voor het volledige commercieel en historisch centrum, de omgeving van het stations en zwembad, parken, speeltuinen en andere trekpleisters. In deelgemeente Lembeek geldt een mondmaskerplicht op het volledige Claesplein en het Stevens-de Waelplein, in Buizingen op het Gemeenteplein. Ook in Halle geldt de verplichting niet alleen voor voetgangers, maar ook voor fietsers, steppers en joggers.

In de drukke winkelstraten van Diest is het dragen van een mondmasker verplicht. Het betreft de Hasseltsestraat, Botermarkt, Sint-Jan Berchmansstraat, Grote Markt, Kaai, Koning Albertstraat, Leuvensestraat, Ketelstraat, Felix Moonstraat, Schotelstraat en de Scholenstraat.

In Tienen verwijst burgemeester Katrien Partyka (CD&V) naar het burgemeesterbesluit dat ze in het begin van de week nam en dat het dragen van een mondmasker verplicht op alle plaatsen zoals winkelcentra, openbare gebouwen, parken en dergelijke zowel in de binnenstad als in de deelgemeenten waar mensen samenkomen en de nodige afstand niet kunnen bewaren.

Ook kleinere gemeenten namen reeds beslissingen in die zin. Dat is bijvoorbeeld het geval met Bertem bij Leuven, dat het dragen van een mondmasker verplicht ‘in winkelstraten en op alle drukke plaatsen, zowel privé als in het openbaar’.

Oost-Vlaanderen

Gent had al vroeg een mondmaskerplicht ingevoerd op markten en foren, maar neemt extra maatregelen om het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte uit te breiden. Gemeenschapswachten zullen controleren in het gebied van de Zuid, met o.a. de Vlaanderenstraat, tot aan het Gravensteen, en van de Kouter tot aan de Vrijdagsmarkt. Schakelstraten zijn straten die niet tot het kernwinkelgebied behoren, maar waar wel sprake is van drukte. Het gaat om de Wondelgemstraat, Bevrijdingslaan, Dampoortstraat en de Dendermondsesteenweg.

De stad Deinze wil het mondmasker verplichten in alle straten binnen de bebouwde kom. Of die verplichting er echtzal komen, wordt op dit moment juridisch onderzocht, maar wie eropuit gaat in Deinze, pakt voor de zekerheid maar best een masker in.

In de hele politiezone Vlaamse Ardennen zal een algemene mondmaskerplicht gelden. Concreet gaat dat over de gemeentes Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen drukke of minder drukke plaatsen; de verplichting geldt overal in het openbaar.

Antwerpen

De mondmaskerplicht in de hele provincie Antwerpen geldt op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Gouverneur Cathy Berx vraagt ook om niet meer naar de regio Antwerpen te komen als dat niet noodzakelijk is.

West-Vlaanderen

Oostende maakte bekend dat mondmaskers verplicht worden op alle markten en in de winkelstraten: de Kapellestraat, de Adolf Buylstraat, de Wittenonnenstraat, de Vlaanderenstraat, het Wapenplein, de Christinastraat en de James Ensorgalerij. Het gebruik op de zeedijk, de Visserskaai, de uitgaansbuurten en andere drukke plaatsen wordt sterk aanbevolen.

Ook het centrum van Brugge ga je vanaf 25 juli niet meer in zonder mondmasker. Het gaat om ’t Zand, het Begijnhof, de Burg en alles daartussen.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om een algemene mondmaskerplicht in te voeren vanaf zaterdag. Dat betekent dat dit niet alleen geldt in drukke winkelstraten, maar in alle straten van de kustgemeente.

Kortrijk denkt nog na over een mondmaskerverplichting.

Limburg

Vanaf zaterdag is het dragen van een mondmasker verplicht in het kernwinkelgebied van Hasselt. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht in de zone binnen en op de Groene Boulevard, in de stationsbuurt en op de Blauwe Boulevard.

Ook in Sint-Truiden heeft het stadsbestuur beslist om het dragen van een mondmasker, of elk alternatief in stof dat de mond en de neus bedekt, te verplichten voor iedereen boven de 12 jaar in de zone op en binnen de stadsvesten, de Stationsstraat, het stadspark en domein ’t Speelhof (uitgezonderd de Finse piste), en voor bezoekers aan elke soort van ambulante handel.

In Tongeren komt er een verplichting op het dragen van een mondmasker in het kernwinkelgebied, bij huwelijken in het Agnetenklooster en bij andere publieke evenementen.

De stad Genk verplicht vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in het centrum en op publiek toegankelijke evenementen. De verplichting geldt binnen de Genkse centrumring. Dat is de zone tussen de Europalaan en de Dieplaan/Grote straat, vanaf het stadhuis tot en met Shopping 1, en dit aan weerszijden van de straten. De zone wordt vanaf volgende week duidelijk met signalisatie afgebakend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content