In beeld: ‘Margiela, de Hermès jaren’ expo in MoMu brengt hommage aan 2 werelden van Margiela

Margiela © Stany Dederen

Lees ook: Expo in het Antwerpse MoMu: Margiela, de Hermèsjaren

De Belgische modeontwerper Martin Margiela wordt in oktober 1997 aangesteld als artistiek directeur van de prêt-à-porter collecties voor vrouwen bij het Parijse luxehuis Hermès. Hij is op dat moment al bijna een decennium lang een van de meest invloedrijke avant-garde ontwerpers met zijn eigen merk Maison Martin Margiela.

Zijn unieke kijk op de mode voelt ook vandaag nog verfrissend aan. De tentoonstelling in het MoMu van Antwerpen laat ons kennismaken met de creaties van Margiela tussen 1997 en 2003 voor Hermès, maar ook met de tegenhangers van deze ontwerpen in zijn eigen merk Maison Martin Margiela. In deze expo wordt weer maar eens duidelijk hoe innovatief en gedurfd de ontwerper te werk ging. Hij was een pionier op vele vlakken en stelde toen al het modesysteem in vraag.

Waarom is er momenteel een Margiela revival aan de gang? Jonge ontwerpers, maar ook meer gevestigde waarden voelen aan dat het modesysteem op hol is geslagen. Ze kijken naar de aanpak van Margiela en zien in hem de voorloper van de slow fashion beweging: zijn visie op recyclage en recuperatie van materialen, zijn focus op kwaliteit en pasvormen voor de gewone vrouw, zijn benadering van presentatie, verkoop en communicatie en de modellen waarmee hij werkte – vrouwen van alle leeftijden die hij op straat castte. Margiela bleef trouw aan zijn filosofie, zowel voor zijn eigen merk als tijdens zijn Hermèsjaren.

Tijdens de Paris Fashion Week van herfst-winter 2016-2017 werd Martin Margiela door de pers omschreven alsde echte protagonist van de Franse modeweek. Het Modemuseum van Antwerpen toont ons dit voorjaar het echte werk van de iconische ontwerper en geeft ons op die manier ons geheugen terug van een periode uit de mode vlak voor de internetboom. Een must see voor de fans van (Belgische) mode.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content