In beeld: horlogetrends

Kwartsuurwerken mogen dan al een toonbeeld van precisie zijn, het neemt niet weg dat mechanische horloges tegenwoordig adembenemende resultaten leveren. De huzarenstukjes op het vlak van innovatie laten vermoeden dat het einde ervan nog lang niet in zicht is. Ook nieuwe materialen stuwen de sector vooruit: PVD, Superluminova, silicium, keramiek, titanium, koolstof, rubber… Tien jaar geleden waren die bij de meeste horlogemakers waarschijnlijk nog totaal onbekend.

Maar het gaat hier niet alleen om de hoogtechnologische materialen, ook kunstambachten smokkelen op hun beurt edele grondstoffen binnen in de sector. Horloges worden al langer bezet met edelstenen en ook graveerwerk is een vertrouwd element. Maar nu wordt ook, en steeds vaker, gewerkt met paarlemoer, email, steen, hout, tot zelfs stro en veren!

Ondanks de crisis is de export van de Zwitserse horlogenijverheid met bijna 20% gegroeid! Hublot stelt een horloge voor met een prijskaartje van 5 miljoen dollar – het is dan wel met 1.200 diamanten bezet – en Cartier lanceert een zakhorloge van 500.000 euro. Bovendien houdt het bezoekersaantal op de twee topsalons in de sector – SIHH en Baselworld – stand. Begin dit jaar hebben wij er voor u enkele stukken geselecteerd die heel wat aandacht trokken. Belangrijkste trends De luchtvaart bleek dit jaar heel wat merken te inspireren. GMT en tijdzones lijken definitief te zijn toegetreden tot het horlogelexicon van fervente reizigers. Ook het Chinese jaar van de Draak was een bron van inspiratie voor heel wat huizen die naar de potentiële cliëntèle ter plaatse lonken…

Wat complicaties betreft, zitten minutenrepetitie en jaar- of eeuwige kalenders duidelijk in de lift. Bovendien tonen ook dames steeds meer interesse in horlogemechanica – wat meteen duidelijk te merken is in elke productlijn, van Patek Philippe tot Frederique Constant.

Hoewel ultraplatte exemplaren en bescheiden diameters nog altijd in zijn, vallen hier en daar spraakmakende uitzonderingen te signaleren, zowel bij pols- als zakhorloges. Nog een succesnummer voor 2012: skelethorloges die het kloppend hart van het uurwerk laten zien. En waar bruin en zwart jarenlang de toon hebben gezet, lijkt opvolging verzekerd door grijs en blauw, twee hemelse kleuren voor een hoogvliegende sector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content