In beeld: de afstudeercollecties van de Antwerpse modestudenten

Tijdens de afstudeershow van de gerenommeerde Antwerpse modeacademie zien we heel wat veelbelovend talent de revue passeren. De internationale studenten aan de modeacademie zijn dan ook de ontwerpers van de toekomst.

Tijdens de afstudeershow van de gerenommeerde Antwerpse modeacademie zien we heel wat veelbelovend talent de revue passeren. De internationale studenten aan de modeacademie zijn dan ook de ontwerpers van de toekomst. Zelfs Susie Bubble zakte af naar Antwerpen om te zetelen in de jury.

Er waren heel wat nieuwsgierige modeliefhebbers aanwezig in Hangar 29 om de afstudeershow van de Antwerpse modeacademie bij te wonen. De modeafdeling van De Academie heeft een stevige reputatie op internationaal vlak en lokt niet alleen buitenlandse studenten, maar ook fans die komen aanwaaien uit alle uithoeken van de wereld.

De jury Modeblogger Susanna Lau, beter bekend als Susie Bubble van de blog Style Bubble, was een van de juryleden tijdens deze editie en was behoorlijk enthousiast over haar tripje naar Antwerpen en de show die ze bijwoonde. Op haar blog verklapt Susie ook dat ze een echte fangirl is van Walter Van Beirendonck. Toen we haar tijdens de show naast de bekendste baarddrager van België zagen zitten, spatte het geluk dan ook van haar gelaat. Met haar smartphone in de aanslag, volgde de ze show in opperste concentratie. Overige juryleden waren onder meer Eric Ubben (directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen), Martien Mellema (hoofredactrice van de Nederlandse Vogue), Isabella Burley (journalist bij Dazed & Confused) en Vlaamse modejournaliste Veerle Windels.

De Bachelorjaren De 47 studenten uit het eerste jaar mochten hun kunnen tonen in drie verschillende disciplines. Een rokken- en jurkenparade werd gevolgd door een meer experimenteel deel dat onder de noemer ‘You and me – Me and you’ werd aangekondigd. Een leuke opener, waar al heel wat talent aan de oppervlakte kwam drijven.

Het tweede bachelorjaar kreeg de opdracht om historische kostuums te ontwerpen. Zo zagen we Victoriaanse dames op de catwalk, maar ook schermers, hockeyspelers, tsaren en tsarina’s, lakeien, rugbyspelers, vrouwen die zo uit Jane Austen boeken lijken gewaaid en zelfs motorrijders. Een bont allegaartje kostuums die ons deden dromen van vervlogen tijden. Ook toonden ze hun eigen persoonlijke collecties waarin ze hun kunnen konden tentoonspreiden. De studenten speelden met volumes, texturen, materialen, kleuren en prints tijdens dit onderdeel van de show. Erg leuk waren de flamboyante dandy’s van Eduard Both onder de noemer ‘Highskull Society’, de ontwerpen van Shone Puipia met plastiek en snoeppapiertjes, de cartoonachtige poppenmeisjes van Marta Twarowska en heel wat andere gedurfde ontwerpen.

De studenten uit het derde jaar toonden hierna hun interpretaties van etnische kostuums. Een vrolijke noot die ervoor zorgt dat het publiek bij de les blijft in de veel te warme zaal. Sommige modellen wagen zich zelfs aan een dansje, wat voor een levendige toets zorgt voor de pauze. De persoonlijke collecties van de derdejaars toont al heel wat draagbaar materiaal, zonder in te boeten aan creativiteit. Voor ons sprongen de ontwerpen van Anzhelika Balaeva, Joeri Van Campenhout, Marthe De Buck, Lina Rosquist en Wookic Jo eruit.

Le moment suprême: de Masterstudenten

Na de pauze is het de beurt aan de tien afstuderende masterstudenten. Het moment waar iedereen heeft naar uitgekeken. De afstudeercollectie van de Antwerpse modeacademie bijwonen, is als kijken in de toekomst. Hier vinden we de crème de la crème van de aanstormende ontwerpers .

Zo is de Zuid-Koreaanse masterstudente Heyein Seyo al goed bezig om faam te verwerven. Tijdens de MTV Movie Awards koos Rihanna een jas en hoofdband van de hand van Seyo, wiens afstudeercollectie ook op het lijf van de zangeres geschreven lijkt.

Voorts is de collectie van Virginia Burlina een echte showstopper. Haar elegante ontwerpen met borduursels, glitters, slogans en andere versieringen trekken de aandacht en doen denken – zoals enkele andere collecties – aan Prada en Miu Miu, zonder te kopiëren. Vooral haar paarse jurk mogen ze inpakken en opsturen naar onze redactie om tot de naad te verslijten. Ook Raffaela Graspointner kan ons bekoren. Glitter galore zou ook een goede naam geweest zijn voor haar ‘Holi Blush Bubble Crush’ collectie die erg speels, girly en kleurrijk oogt.

De godinachtige verschijningen die Kristina Kharlashkina de catwalk opstuurt onder de noemer ‘Sensual Seduction’ blijven ook hangen in het geheugen. Het is een zachte, vrouwelijke collectie in roze en paarse tinten, met enkele sensuele toetsen. Erg geslaagd! Verder willen we ons ook van kop tot teen hullen in de ontwerpen van Madeleine Coisne die met ‘Centers’ een erg draagbare en geometrische collectie heeft gecreëerd.

Last, but not least, laat Clara Jungman Malmquist haar collectie ‘By Numbers’ op ons los. De doorkijkstof over jurkjes geeft een interessant effect en de vormen en landschappen die als prints worden gebruikt zijn echte blikvangers.

Na afloop van de show blijkt alweer dat de modeacademie van Antwerpen heel wat beloftevolle persoonlijkheden herbergt waar we ongetwijfeld nog van zullen horen in de toekomst.

Lotte Philipsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content