In beeld: Belgische mode in Bozar

In aanwezigheid van modeontwerpers als Christian Wijnants, Tim Van Steenbergen, Marina Yee, Diane Von Furstenberg en Jean-Paul Lespagnard en onder ruime belangstelling van de pers stelde Bozar zijn nieuwste tentoonstelling ‘De Belgen. Een onverwacht modeverhaal’ voor. Ook invloedrijke figuren als modejournaliste Suzy Menkes en modeblogster Diane Pernet woonden de voorstelling bij.

Voor en na

De expo, een coproductie tussen Bozar en het mode- en designplatform MAD Brussels, toont werk van een honderdtal Belgische designers, waaronder uiteraard de Zes van Antwerpen. Ook opkomend talent en de Belgische modescholen komen ruim aan bod.

“De tentoonstelling is uniek omdat ze dieper ingaat op de Belgische mode vóór en na de Zes van Antwerpen die in de jaren tachtig furore maakten. Dat is ongezien in de modetentoonstellingen van de jongste decennia”, aldus curator Didier Vervaeren, voormalig artistiek directeur van Delvaux en docent aan La Cambre in Brussel.

Scharniermoment

“De tentoonstelling vindt plaats op een scharniermoment in de geschiedenis van de Belgische mode”, schrijft Vervaert in de tentoonstellingscatalogus (Lannoo, 45 euro). “Die mode is volwassen geworden, ze heeft een stamboom opgebouwd met tal van symbolische veranderingen.” Zo wordt Christian Dior, het grootste Franse couturehuis sinds 2012 geleid door Raf Simons, terwijl John Galliano aan de slag ging bij Maison Martin Margiela.

“Deze tentoonstelling en dit boek willen een overzicht brengen van het ongelofelijke traject dat deze Belgen hebben afgelegd, zij die ervan droomden dankzij de mode de zieltogende textielindustrie in dit land te redden”, aldus Vervaert. “Zonder voorbeelden en zonder het bestaan van een modecultuur heeft ons land de democratisering en de opkomst meegemaakt van nieuwe stijlen, punkinvloeden en bijzondere figuren die het begin van dat avontuur inluidden.”

Modezomer

‘De Belgen. Een onverwacht modeverhaal’ vormt het pronkstuk van de Summer of Fashion, een multidisciplinair festival dat de komende weken plaastvindt in Bozar en op andere locaties in het Brusselse. Zo toont Bozar ook nog enkele (naakt)foto’s van Vivienne Westwood (68), geschoten door de Duitse topfotograaf Jürgen Teller, en leidt een parcours van de Dansaertstraat tot La Cambre u langs installaties van Belgische modeontwerpers. In de Brusselse winkel van Maison Margiela en in kunstgalerie Dépendance gebruikte de Britse kunstenaar Linder Sterling dan weer enkele iconische stukken uit de archieven van het label als basis voor multimediainstallaties.

Wim Denolf

Expo tot van 5 juni tot 12 september. Info: 02 507 82 00, www.bozar.be, www.summeroffashion.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content