Ilke Cop over eerlijke mode: ‘Ik ben idealistisch, iémand moet het zijn’

© Jonne Oldenburg

Vandaag staat DE Studio in Antwerpen in teken van duurzame mode, want het MOOI-festival is er neergestreken. Behalve workshops volgen, exposities bekijken en natuurlijk je kleerkast uitbreiden, zal je er ook enkele sprekers kunnen aanhoren, waaronder de jonge ontwerpster Ilke Cop. Een voorsmaakje krijg je hier.

Ilke Cop zal vanavond op het MOOI-festival in discussie gaan met de moderator, Catherine Vuylsteke, en andere mensen uit de sector zoals Alexandra De Raeve van Hogeschool Gent, Lode Benoit van BEL & BO en Bert Van Son van MUD JEANS.

Je bent zaterdag te gast in DE Studio in Antwerpen. Wat zal jouw boodschap daar zijn?

Het zal zaterdag vooral gaan over de moeilijkheden die je kan ondervinden bij het hebben van een fair label. Alles kost namelijk meer moeite, tijd én geld als je een eerlijk parcours wil volgen. Dat eerlijke aspect zit dan ook in alles: van het kiezen van waar je stoffen geproduceerd worden tot de productie van de stukken zelf, maar ook de investeerders waarmee je samenwerkt en de bank waaraan je je geld toevertrouwt zijn belangrijke factoren in dat parcours. Al die keuzes brengen gevolgen met zich mee voor je bedrijf en het is niet altijd even gemakkelijk, maar wel de moeite waard.

Ilke Cop over eerlijke mode: 'Ik ben idealistisch, iémand moet het zijn'
© Jonne Oldenburg

Heb je als enkeling wel iets in de pap te brokken in het hele verhaal?

De vraag of een individueel engagement nuttig is kan je je natuurlijk altijd stellen, maar ik geloof dat elke verandering begint bij iets kleins: bij één iemand of één kleine gebeurtenis. Al die kleine veranderingen samen zorgen op termijn voor een grotere evolutie. Ik geloof dat je mensen kan aansteken. Er zullen zaterdag toekomstige ontwerpers komen luisteren en ik hoop oprecht dat zij geïnspireerd kunnen worden door het ethische verhaal. Als er zelfs maar één iemand van werkwijze verandert door wat hij of zij tijdens het festival heeft gehoord, dan is dat een stapje op weg naar een betere wereld. Het is een beetje idealistisch natuurlijk, maar iemand moet het doen.

Ik merk wel dat de bal de laatste jaren aan het rollen is gegaan. Zowel bij grote ondernemingen als bij de kleine consument kan de zaak nu op veel aandacht rekenen. Dus ik ben er van overtuigd dat we op de goede weg zitten.

Geloof je dan dat er in de toekomst alleen nog maar ethisch verantwoorde mode in de rekken zal liggen?

Ik vrees dat er, zolang er mode is en er mensen zijn , er ook altijd wantoestanden zullen bestaan. Ik denk niet dat een utopische wereld waar mensen geen misbruik maken van hun machtspositie en de zwaktes van andere mensen ooit mogelijk zal zijn, maar ik sluit een verbetering waarbij de hoofdmoot van de mode sterk verandert absoluut niet uit. Die is zoals ik al zei trouwens volop bezig.

Ilke Cop over eerlijke mode: 'Ik ben idealistisch, iémand moet het zijn'
© Jonne Oldenburg

Jij bekommert je dan wel om de eerlijkheid in de modesector, het is wel moeilijk voor je als individu. Hoe zou het gemakkelijker kunnen worden voor ontwerpers als jij?

Als kleine ontwerper die zijn medewerkers een eerlijk loon wil betalen en een faire prijs wil geven voor haar grondstoffen, is het inderdaad niet gemakkelijk. Je bent veel meer financieel beperkt dan de grote en machtige modebedrijven. Als die ondernemingen meer beperkt zouden worden in hun mogelijkheid tot uitbuiting van hun werknemers, dan zouden hun prijzen omhoog moeten en zal er een eerlijkere concurrentie komen dan er nu is. Dat is evenwel geen evidente opdracht, want in die bedrijven zijn er altijd wel investeerders die iets in de pap te brokken hebben en een regulering misschien graag tegenhouden.

Je pleit dus voor een hogere kledingprijs op termijn. Denk je dan dat de consument daarin zal willen meestappen en meer zal willen betalen voor zijn kleren?

Ik heb gemerkt dat er verschillende mensen zijn die geïnteresseerd zijn in waar hun kleren vandaan komen. De werknemers die mijn stukken maken worden eerlijk betaald en dus is mijn prijs ook hoger, maar mijn klanten vinden dat het waard. Ze begrijpen wel dat het een ander soort product is dan wat je in een gemiddelde kledingzaak vindt. Je spreekt natuurlijk een segment aan van mensen die er sowieso al om geven, want (nog) niet iedereen denkt zo. Zij willen gerust om de zoveel maanden wel eens wat meer geld uitgeven voor een stuk waarvan ze weten dat het kwaliteitatief en eerlijk geproduceerd is. Er is dus zeker een verandering gaande bij die laag van de bevolking die met mode bezig is . Ik kan alleen maar hopen dat de rest binnenkort zal volgen.

Ilke Cop over eerlijke mode: 'Ik ben idealistisch, iémand moet het zijn'
© Jonne Oldenburg

Praktisch:

DE Studio – Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

Van 13 tot 18 uur en van 20 tot 24 uur betaal je € 6 inkom (kinderen tot 12 jaar € 4). Een combiticket kost € 10. Je ticket geeft je recht op een korting van € 2 voor de tentoonstelling Dries Van NotenInspirations in het MoMu.

Het hele programma vind je hier.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content