Horizontale strepen maken niét dikker

De moderegel dat kleren met horizontale strepen uw figuur verbreden, klopt niet.

De moderegel dat kleren met horizontale streepjes weinig flatterend zijn voor uw figuur, is eigenlijke een mythe. Meer zelfs: horizontale lijnen hebben een sterker ‘verslankend’ effect dan verticale. Tot die conclusie kwam professor Peter Thompson van de Universiteit van York, die er een heuse wetenschappelijke studie aan wijdde. Zijn bevindingen staan te lezen in de Britse krant The Independent.

Thompson voerde het onderzoek met twintig testpersonen. Zij moesten de maat raden van verschillende jurken, zowel met horizontale als verticale lijnen. De horizontale wonnen met stip. Want wat bleek: een jurk met verticaal motief deed een vrouw zes procent dikker lijken dan eentje met horizontaal design. “Horizontale strepen maken niet dikker. Het is een erg subtiel effect, maar eigenlijk zien mensen met verticale strepen er breder uit”, aldus Thompson, die waarschijnlijk de eerste wetenschapper is die deze optische illusie onderzoekt.

Een verklaring voor zijn bevindingen heeft hij niet. Ook weet hij niet wanneer of waarom de opvatting dat horizontale strepen ‘verdikken’ ingang vond.

Zijn er eigenlijk wel kleren die mensen slanker laten lijken? “Zwart dragen helpt”, zegt Thompson. “Dat weten we omdat een zwarte cirkel op een witte achtergrond kleiner lijkt dan een witte op een zwarte achtergrond”.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content