Hommage aan de film bij Gaultier

Jean-Paul Gaultier bracht met zijn haute couturecollectie een hommage aan de gouden tijd van Hollywood.

Op de laatste dag van de haute coutureweek in Parijs bracht Jean-Paul Gaultier woensdag met zijn collectie een wervelende hommage aan de film en de sterren uit de gouden tijd van Hollywood, maar vooral ook aan de Franse actrice Micheline Presle. Zij ligt aan de basis van Gaultiers roeping als couturier.

Als “fan de cinéma”, zoals hij zichzelf noemt, liet Gaultier wellustige en verleidelijke creaturen defileren: met blonde haren, vermiljoen lippen, gehuld in fluwelen en zijden sleepmantels. De modellen verleidden met lange handschoenen à la Rita Hayworth in “Gilda”. Hun borsten prijkten arrogant en waren geaccentueerd met puntige facetten of trokken de aandacht in mousseline jurken met décolleté. Crêpe rokken, mouwen en corsetten werden bedrukt met ‘filmpellicule’, de schouders flink geprononceerd.

Gaultier vatte zijn defilé in de eerste plaats op als een eerbetoon aan Micheline Presle. Hij zag haar als kind schitteren in de film “Falbalas”, die een beeld schetste van de toenmalige modewereld. In het publiek volgde de dochter van Presle, regisseur Tonie Marshal, het defilé geÔmotioneerd.

Archi-couture
Libanees Elie Saab presenteerde creaties die hij definieert als “archi-couture”. Net als Karl Lagerfeld in januari voor Chanel, ontwierp hij een volledig witte collectie. Hij speelde met alle witnuances in gedrapeerde jurken geïnspireerd door de art nouveau. Kant, geborduurde bloemen, pailletten, ruches en mousseline-stroken maakten de silhouetten af.

Valentino daarentegen ziet de winter helemaal zwart. Stylisten Maria Grazia Chiuri en Pier Paolo Piccioli tekenden een ultralichte lijn met transparante stoffen, kant van Chantilly, tule, organza, mousseline, ruches en voile. Kanten maskers bedekten gedeeltelijk de gezichten.

Ann Heylens/AFP.

Alle foto’s van de haute couture in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content