Hoedenmaker Christophe Coppens stopt ermee: ‘Het is genoeg geweest’

Op de vooravond van de opening van de winkel in Parijs en een nieuwe kapitaalsverhoging in juni legt de beroemde hoedenmaker Christophe Coppens de boeken neer.

Op de vooravond van de opening van de winkel in Parijs en een nieuwe kapitaalsverhoging in juni legt de beroemde hoedenmaker Christophe Coppens de boeken neer: ‘Het is genoeg geweest. De prijs is te hoog.’

In een emotioneel persbericht legt Christophe Coppens, prinses Mathilde, Grace Jones, Lady Gaga en Roisin Murphy tot zijn klanten mocht rekenen en die ook samenwerkte met JBC, zijn keuze uit. “Ik heb de balans opgemaakt en kies om al mijn activiteiten als ontwerper stop te zetten en de boeken van mijn bedrijf neer te leggen. Omdat het genoeg is geweest. Omdat de prijs te hoog is en het doel niet langer de middelen heiligt. Het is te veel en tegelijk te weinig.”

“Het is altijd al moeilijk geweest, al 21 jaar lang, en moeilijk is ok. Maar zoals het de voorbije jaren gaat is onmenselijk en onmogelijk. Je wordt iemand die je niet bent. Niets gaat zoals verwacht en er zijn geen verworvenheden meer.”

Financiële crisis

Ook voor Coppens sloeg de financiële crisis toe, hij heeft voor ongeveer 700.000 euro schulden: “Elke schakel in de ketting heeft het moeilijk in deze financieel-economische ongeziene crisis tijden. Banken spelen hun rol van bankier niet meer, fabrikanten hebben het zeer zwaar en zijn niet in de positie enig risico te nemen, met 100 procent voorafbetalingen tot gevolg.”

Die voorfinanciering is onmogelijk, in combinatie met afbetalingen en betalingen van het heden, aldus Coppens. Ook de Belgische lonen wijst hij met de vinger, die zijn “onbetaalbaar”. Dat maakt “degelijk produceren in beperkte hoeveelheden in deze omstandigheden zo goed als onmogelijk.”

“Winkels zoeken ofwel zeer goedkope producten, ofwel gimmicks, of de hype van het moment. Geen van deze zijn op mijn collecties van toepassing. Mijn trouwe klanten ten spijt. Het is een cirkel die ik me niet meer zie te doorbreken.”

‘Er blijft zeer weinig over’

“Reeds enkele jaren gaat het enkel over inhouden, weglaten, minderen, voorzichtig zijn. Mijn jarenlange dilemma tussen mode en kunst zijn vandaag onverzoenbaar. Ik ben vandaag totaal kwijt wie ik ben, constant schipperend tussen wat hoort en wat moet. Er blijft zeer weinig over, en vooral, ik draai op 1 tiende van mijn capaciteiten. En dat is niet ok.”

Coppens noemt zijn beslissing “zeer hard”. “In de eerste plaats tegenover zij die steeds in mij bleven geloven, mijn trouwe medewerkers, mijn leveranciers, mijn klanten, mijn aandeelhouders. De gevolgen zijn zwaar, op alle gebied, we spreken van een volledige deconstructie. Bedankt voor de 21 jaar steun.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content