Hoe poseren als een model?

Lichaam

Beginnen doen we met de Klokkenluider of bochelpose. In theorie – en in tekenfilms – is dit een lichaamshouding die wordt geassocieerd met aftakeling en afschuw. In de modewereld is het een van de populairste poses van de voorbije jaren. Ook de tegenovergestelde beweging, namelijk de holle rugpose of de Panter, wordt wel eens toegepast.

Iets lager gelegen dan de rug, biedt ook de heup een gamma aan mogelijkheden. Duw je heup naar voren en open je schouders, terwijl je zachtjes naar achteren leunt. Of: doe net alsof je een kogel ontduikt in de Matrix. Een andere optie is vakkundig de taille vernauwen door deze schijnbaar – of soms ook niet – dicht te knijpen met beide handen. De Taillewurggreep is overigens uiterst effectief in combinatie met de Klokkenluider.

Een laatste lichaamsbeweging die vaak voorkomt is de Anti-gravity pose. De truc is om er voor te zorgen dat het lijkt alsof de zwaartekracht van de Aarde drie seconden geleden uitviel en je net begint te zweven. Of zoals bij de zoveelste mislukte poging om een springende groepsfoto te trekken.

Gezicht Laat die getuite lippen en toegeknepen ogen voor je Facebook profielfoto. Een echt model ontspant haar gezicht, opent haar lippen een potloodpunt breed van elkaar en kijkt lichtjes verschrikt, zoals een hert in de koplampen van een aanrijdende vrachtwagen. De Rendierlook dus. Wel opletten dat het verdwaasde effect niet omslaat in het mentaal achtergestelde effect.

Een andere pose die heel goed werkt, vooral in zijdelingse foto’s, is de Schildpad. Duw je hoofd naar voren en je schouders naar achteren zodat er een soort van verticale knik ontstaat tussen lichaam en hoofd. Ook hier mogen de lippen weer lichtjes open.

Heb je alle mogelijke dierengezichten al uitgeprobeerd en roept de fotograaf nog steeds “Laat nu eens zien wat je in huis hebt”, neem dan gewoon je handen erbij en drapeer deze elegant rondom je gezicht. Zoals de naam al zegt, zijn dergelijke ‘dramahanden’ perfect voor een extra schepje tragedie en bieden ze eindeloze variaties.

Veel succes!

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content