Hoe de juiste lingerie mijn grote-boezem-vrees heeft bestreden

Vrouwen en borsten, het is een lastig evenwicht. Sommigen vinden hun borsten te klein, anderen dan weer te groot, te ongelijk, of te vreemd van tepel voorzien. De juiste lingerie kan helpen met deze complexen te bestrijden, en dus was Knack Weekend proefkonijn.


Drempelvrees
Ik ben gezegend met een behoorlijk stel, een koppel dat dankzij of desondanks mijn kleine gestalte behoorlijk in de kijker springt. Gruwelijk vind ik dat, dus probeer ik al jaren de ondingen onder mijn blouse te laten verdwijnen. Ziet u, ik ben nogal fan van de hoge neklijn: gesloten hemdjes, crewneck sweaters en boothalzen staan nu eenmaal mooier met een ingetogen boezem en dus kocht ik mijn bh’s steevast te klein of zwachtelde ik me soms zelfs in met windels. Ik vond het verschrikkelijk wanneer mensen opmerkten “dat ik wel een schoon rek had”, drempelvrees zoals dat heet.

Ettelijke kilo’s raakte ik kwijt, gewoon in de hoop tijdens de zomer een normale bikini te kunnen aanschaffen. Het strand kom ik immers al jaren niet meer op zonder tuniek of top, maar zelfs met een platte buik en vijftien kilo minder rond mijn heupen wilde mijn cup niet kleiner worden. In feite mag het een mirakel heten dat ik ondanks al het onrecht dat ik mijn borsten heb aangedaan toch nog gezegend ben met een boezem die niet hangt, geen striemen bevat en nog regelmatig complimentjes oogst.

En toch. Ik zie alleen maar voordelen wanneer ik aan een kleinere cupmaat denk: mooiere, subtielere lingerie, geen rugpijn meer en gedaan met geknoei met hemdsknoopjes (vind immers maar eens een hemd wanneer je voorzien bent van een taille, smalle schouders en grote borsten). Mijn besluit om een cupmaat of twee subtieler door het leven te gaan staat eigenlijk al bijna vast, maar voor ik mijn loezen loos wil ik eerst weten wat het is: van je borsten houden.

Met knikkende knieënIk besloot mezelf (en vooral mijn boezem) te verwennen en me eens te hullen in échte, passende, goedgemaakte lingerie. Omdat ik daar zelf niets van afweet laat ik me bijstaan door de twee vriendelijke uitbaatsters van speciaalzaak Svelta in Deurne.
Met knikkende knieën stap ik door de glazen deur waar Marie-Thérèse en haar dochter Orfa me meteen welkom heten. Omdat ik echt een lingerie-nieuweling ben word ik eerst meegenomen naar een kamertje achterin, waar moeder en dochter me precies uitleggen wat ze met mijn trillende lijf zullen doen en waarom het belangrijk is dat ze dat doen.

“Je kan geen bh uitkiezen zonder dat je je maten kent”, aldus de specialistes. “Je moet je daarom regelmatig laten meten in een lingeriezaak; je maat kan immers veranderen net zoals je lichaam soms verandert. Wij meten zowel onder de buste (Europese maat) als over de buste (Franse maat).”

Terwijl ze vakkundig met het meetlint in de weer gaan probeer ik te kalmeren. Marie-Thérèse baat Svelta nu al veertig jaar uit, en de zaak is een heuse referentie in het Antwerpse voor wie kwaliteitsvolle lingerie zoekt. Ze hebben hier alle topmerken en ik zag tijdens mijn verkenningstocht door de winkel heel wat modellen die ik echt mooi en elegant vond – heel wat anders dan de kruisingen tussen borstvoedingsbh’s en sportbustiers die ik in gedachten had.

“Je zal zien dat er heel veel verschillende soorten bh’s bestaan”, vervolgt Orfa. “Je hebt voorgevormde modellen of niet-voorgevormde modellen, merken die je borsten naar voren duwen en merken die je borsten ronder laten lijken. Ook je maat kan bij verschillende merken verschillen, dat hangt bijvoorbeeld ook af van de soepelheid van het kant.”

“Een goedzittende bh die kleedt je af”Ik besluit open kaart te spelen en vertel hen dat ik nog nooit in mijn leven de juiste bh-maat heb gedragen. Marie-Thérèse schudt haar hoofd. “Je borsten gaan niet kleiner lijken door een kleinere maat te dragen. Integendeel zelfs: heel je figuur gaat er vreemd komen uit te zien. Een goedzittende bh die kleedt af, die vormt je silhouet. Vandaag de dag wil iedereen bh’s met slechts 1 of 2 haakjes op de rug, maar zoiets kan jou nooit genoeg steun geven.”

Er zijn enkele simpele dingen waarmee ik rekening moet houden; het middenstuk van de bh moet netjes op mijn borstbeen zitten, de beugel moet perfect rond mijn borst passen en bovenal moet de bh comfortabel zitten.

“Een bh is niet bedoeld om je in te snoeren als een korset hé, als het te hard spant dan zit het niet juist. Een bh kan wel iets soepeler worden naarmate de jaren vorderen, dus let erop dat je hem bij het kopen op het eerste of middelste haakje moet zetten, dan kan je hem later nog op het laatste haakje vastmaken.”

Verdict: enormOndertussen zijn de metingen gedaan en valt het verdict: 90 E. Ik schrik. Verdorie, dat klinkt wel héél groot? Enorm zelfs? “Uiteindelijk blijft het maar een code”, stelt Orfa me gerust. “Een cijfer en een letter die per merk zelfs kunnen verschillen. Het kan bovendien dat als je deze zomer een kilo of tien zou afvallen dat je plots naar een 75F gaat. Je moet je daar niet op blindstaren.”
Orfa en Marie-Thérèse drukken me echter op het hart dat deze nieuwe “code” niet wil zeggen dat ik niet meer moet passen. “Lingerie moet je àl-tijd passen, zelfs al ken je je maat, zelfs al koop je hetzelfde merk.”

Zo gezegd zo gedaan. In de winkel grijp ik resoluut naar mijn favoriete modellen. Ik kies voor het merk Empreinte, omdat deze bh’s bijzonder vernuftig in elkaar steken en de lingerieverkoopsters me verzekeren dat het mijn blik op grote borsten zal veranderen. Tot mijn verbazing vind ik prachtige koraalrode, perzikkleurige en parelgrijze exemplaren met dunne bandjes. En ik die dacht dat een bh voor grote maten steevast met autogordels voor de schouders kwam!

“Het rugpand van een Empreinte is mooi rond gesneden en biedt heel veel steun, daarom kunnen ze met dunnere bandjes werken. Maar vergis je niet: het is niet enkel het rugstuk en de schouderbandjes die ondersteuning bieden: een goede BH, zoals een Empreinte, bestaat uit 180 stukjes en die vormen allemaal samen de steun.” Bh’s zijn technische hoogstandjes, dat is duidelijk, maar is het technologie die ook mij, grote-boezem-hater, blij kan maken?

Hebben mijn borsten altijd gehangen?Verrassend genoeg was de eerste bh die ik aantrok een schot in de roos. Mijn taille werd meer benadrukt, mijn rug leek smaller en het leek zelfs alsof ik rechter stond. Ik voelde echt de steun en was achteraf beschaamd om mijn steunloze C-cup van een keten weer aan te moeten trekken. Mijn borsten leken te hangen (hebben ze altijd zo gehangen?) en het materiaal voelde gewoon niet juist.

Na enkele pasbeurten ging ik toch voor mijn eerste keuze: een zachtgrijs exemplaar met nude accenten. Of ik de bh wilde aanhouden? Natuurlijk, en dat smoezelige onding dat een paar uren geleden mijn borsten nog min of meer op hun plaats hield mocht meteen in de vuilbak.

Ik schrik nog af en toe van mijn spiegelbeeld. Van hoe smal mijn rug is geworden. Van hoe weinig pijn ik onder mijn oksels heb, hoe verrassend verfijnd een grote-maten-bh kan zijn en hoe mooier mijn houding is. Nee, ik ben nog steeds geen fan van een grote boezem, maar ik ben wél fan van Empreinte.

Katrin Swartenbroux

Heel veel dank aan de dames van Svelta, die me met raad, daad en niet te veel gegluur bijstonden in deze -voor mij toch wel hachelijke- onderneming. Ik heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content