H&M reageert op sweatshop documentaire

© aptv

Modeketen H&M wil zich distantiëren van de Noorse webdocu ‘Sweatshop Deadly Clothes’, waarin drie modebloggers de sweatshops bezoeken waar hun kleding gemaakt wordt. “Ons engagement in Cambodja is groot”, klinkt het bij de kledinggigant.

Het uitgangspunt van de Noorse documentairemaker Joakim Kleven was simpel: laat drie modebloggers ontdekken waar de kleding die ze dragen vandaan komt, en laat ze een maandje meedraaien in één van de vele mensonterende sweatshops die hun uitpuilende garderobe en hobby ondersteunen. Het voorspelbare resultaat – verbijstering, schuldgevoel, ongeloof- ging in een mum van tijd de wereld rond en veroorzaakte heel wat oproer.

>>> Bekijk hier de video: 3 Noorse jongeren ontdekken onmenselijke werkomstandigheden van textielarbeiders

De Zweedse fast fashionketen H&M, die sinds 2005 deel uitmaakt van het Better Factories Cambodia programma, wil zich nu distantiëren van de beelden. “Geen enkel bedrijf dat in de documentaire in beeld wordt gebracht produceert kleding voor H&M”, aldus de modegigant, dat in het persbericht ook de nauwe band met Cambodja benadrukt.

“Ons engagement daar is groot”, klinkt het. “In de herfst van 2013 ontmoette de CEO van H&M Karl-Johan Persson de Eerste minister van de Cambodjaanse regering; Persson heeft hem toen aangespoord om een jaarlijks onderzoek te doen naar het minimumsalaris, rekening houdende met de nationale inflatie.”

Op weg naar een evenwichtig bestaansminimum

Het minimumloon in Cambodja werd inderdaad verhoogd, maar in werkelijkheid is dit in een gevolg van de stakingsacties van de arbeiders uit de textielsector, acties die overigens de kop werden ingedrukt door de Cambodjaanse ordetroepen. Bovendien is deze maatregel, die een verhoging van het minimumloon met 28% voorzag, in werkelijkheid heel wat minder spectaculair, aangezien 28% op een peulschil nog steeds niet bijster veel is. (Volgens de krant Le Monde zou het minimumloon van 80 euro naar 102 euro gestegen zijn.) Daarenboven is het ook niet duidelijk hoeveel gewicht H&M in deze maatregel had.

“H&M wil dat alle werknemers een hoger loon krijgen en daarom werken wij samen met lokale politici”, verklaart Persson aan het Zweedse tijdschift Expressen. “We willen ervoor zorgen dat het plaatselijke minimumloon de arbeiders in staat stelt om te leven. Wij kunnen het hele dossier trouwens nauwgezet opvolgen tijdens onze inspecties in de fabrieken.”

In november 2014 verklaarde Oxfam België dat H&M in 2013 “op weg was naar een evenwichtig bestaansminimum”. (AW/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content