Hipstervoer: Mitt Romney T-shirts van Urban Outfitters

Sommige Amerikaanse modewebsites vragen zich af of de T-shirts werkelijk ironisch bedoeld zijn of dat Urban Outfitters zowel op de democratische als republikeinse golf wil meesurfen om zo dubbele winst te maken.

Amerika kent haar Republikeinse presidentskandidaat. Mitt Romney, prototype van een mormoonse Republikein, kon op heel wat stemmen rekenen in staten als Texas maar is onder jongeren vooralsnog niet bijster populair. Tot nu dan. Urban Outfitters bracht enkele T-shirts op de markt met Romney’s beeldtenis die de Amerikaanse jeugd wel schijnt te smaken. Op de T-shirts van Urban Outfitters prijkt Republikein Mitt Romney in een gouden MC Hammer broek vergezeld van slogans ‘Mitt is the Shit’ of ‘2 Legit 2 Mitt’, die nu al bijzonder in smaak vallen bij de jongeren van de Verenigde Staten. Sommige Amerikaanse modewebsites vragen zich af of de T-shirts werkelijk ironisch bedoeld zijn of dat Urban Outfitters zowel op de democratische als republikeinse golf wil meesurfen om zo dubbele winst te maken. In ieder geval is het een vertederend idee om conservatievelingen en liberalen zij aan zij naar hetzelfde shirt te zien grijpen.

Urban Outfitters is met deze shirts trouwens echt niet aan hun politiek proefstuk toe. Toen Barack Obama in 2008 opkwam voor de presidentsverkiezingen verkocht UO ook een hele stapel merchandising, waaronder T-Shirts met het opschrift ‘Obama Fo Ya Momma’. Bovendien weet men bij Urban Outfitters wel een beetje provocatie te smaken. Onlangs lag het merk nog onder vuur voor de afbeelding van een davidster op een borstzakje en het overdadig (en onrechtmatig) gebruik van de Navajoprint. Bovendien kreeg de keten al eens de woede van Ierland over zich heen toen ze hoedjes verkochten ter ere van Saint Patrick’s Day waarop kotsende Ieren afgebeeld stonden. De Joodse gemeenschap was evenmin opgezet toen de keten T-shirts met dollarprints en de tekst “Everybody loves a Jewish girl” ging verkopen. Ook heeft Urban Outfitters het merk Obey in de rekken liggen, dat er prat op gaat anti-christelijke en anti-kapitalistische boodschappen in hun kleding te verwerken.

Wat precies de bedoeling van het Romney shirt is lijkt ons eigenlijk duidelijk, maar voor de goede vrede laten we dat in het midden. Wij voorspellen in ieder geval een hipsterstormloop naar de Amerikaanse UO-filialen. Ironique, c’est chic! (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content