Hip in hidjab

Op 5 april begint de vijfde editie van Dubai Fashion Week. Wij ontmoetten moslimontwerpster Rabia Zargapur.

Op 5 april begint de vijfde editie van Dubai Fashion Week, en in Londen vindt een dag later voor het eerst ‘Arabian Fashion World’ plaats, een platform voor moslimontwerpers. Een van hen is Rabia Zargapur (32). Wij ontmoetten haar in haar thuisstad Dubai.

Hoe zou u uw eigen stijl omschrijven?
Conservatieve chic: bescheiden, en dus geschikt voor moslims, maar tegelijkertijd ook een beetje gewaagd. En ik maak ook sportievere ontwerpen, die je bijvoorbeeld kunt combineren met sneakers. Voor de zomercollectie heb ik samengewerkt met Amber Feroz, een fantastisch ontwerper, en samen hebben we onder meer sportieve abaja’s (traditionele gewaden die alles bedekken behalve gezicht, handen en voeten) gemaakt. Normaal zijn die zwart, maar wij hebben ze kleurtjes gegeven en gespeeld met de vormen.

Zijn er bepaalde regels waaraan u zich moet houden?
Ja, neem nu strakke jeans, die waren een tijdje hip, dus gebruikte ik ze ook op de catwalk. Dat vinden sommigen “niet islamitisch genoeg”. Maar ik moet dat doen, om te tonen dat de westerse stijl en mijn stijl samen iets heel moderns kunnen vormen. Zo werkt het nu eenmaal: ieder merk heeft ‘showstukken’ nodig. Maar wanneer er een klant komt kijken naar mijn collectie in het atelier, heb ik een ruim aanbod aan broeken met brede pijpen. Al zijn ook strakke jeans mogelijk, als je ze bijvoorbeeld met een lange top draagt. Iedereen beleeft zijn geloof op een persoonlijke manier, het gaat tussen jou en je god. Dus niemand moet daarover oordelen.

Is het eenvoudig om als ontwerpster te werken in een islamitisch land?
Hier in de Verenigde Arabische Emiraten zeker, maar ik ken bijvoorbeeld ook een Saudische ontwerpster die al twintig jaar collecties tekent. Misschien zijn er wel wat restricties, maar geloof me: ze organiseren er modeshows alleen voor vrouwen, en die zijn nog indrukwekkender dan de shows in Milaan. Die vrouwelijke ontwerpsters komen misschien niet zo vaak in de media of op de modeweken, maar ze zijn wel ontzettend getalenteerd.
www.rabiaz.com

Stefanie Van den Broeck.

Het volledige interview leest u in Weekend Knack van deze week.Atlas, het Antwerpse trefpunt voor inburgering en diversiteit, organiseerde eind februari een debat over ‘Halalmode’. Het verslag daarover leest u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content