Hingene brengt een hommage aan bouwmeester Servandoni

Het kasteel d'Ursel © -

Weinigen weten dat een van de beroemdste bouwmeesters uit de achttiende eeuw, Giovanni Niccolo Servandoni ook in ons land actief was. Hij gaf onder meer het kasteel van Hingene vorm, dat na jaren van verval grondig werd hersteld. Nu krijgt Servandoni er een hommagetentoonstelling.

Nu het kasteel d’Ursel te Hingene er netjes bij staat, vergeten we dat men deze parel eerst jarenlang liet vervallen. Onder monumentenzorgers werd ‘Hingene’ een voorbeeld van hoe het niet moet. Het kasteel werd lang geleden bezit van de overheid, zonder dat er iets gebeurde. Ondertussen viel het ten prooi aan rovers, die aan de haal gingen met belangrijke interieurelementen, en het insijpelende vocht dat voor nog meer schade zorgde.

De decors van het kasteel waren echter van topkwaliteit. Het verklaart meteen ook de doorgedreven restauratie. Het gaat bovendien om een unieke creatie één van de meest vermaarde architecten van de achttiende eeuw, Giovanni Niccolo Servandoni (1695 -1766). Servandoni werkte bijvoorbeeld ook mee aan het prachtige Egmontpaleis te Brussel.

Servandoni was zowel kunstschilder als decorbouwer voor feesten en opera’s. Daarvoor trok hij rond doorheen heel Europa. Ondertussen werkte hij ook mee aan de heropbouw van Lissabon en de bouw van de beroemde kerk van Saint-Sulpice te Parijs. Maar het kasteel van Hingene is een van zijn elegante creaties. De expo over deze bouwmeester loopt van 15 mei tot 15 augustus in het gerestaureerde kasteel van Hingene. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content