Herontdek keramiek tijdens unieke tentoonstelling in iconisch Vlaams atelier

© Perignem

Wie gek is op vintagekeramiek moet ongetwijfeld de unieke tentoonstelling in het illustere keramiekatelier Perignem te Beernem een bezoekje brengen. Het atelier was de plek waar in de jaren ’50, ’60 en ’70 de mooiste designkeramiek van Vlaanderen werd gemaakt.

De elegante en robuuste designkeramiek uit de jaren ’50 en ’60, geproduceerd door Vlaamse kunstenaars en ateliers, wordt met een steeds groter enthousiasme verzameld. Nu vindt er een schitterende tentoonstelling plaats van wellicht het meest iconische atelier: Perignem. In het keramiekatelier Perignem, waarvan de naam afgeleid is van het latijnse ‘per ignem’ wat betekent ‘door het vuur’, werden prachtige objecten gemaakt. Deze vazen en sculpturen worden nu volop herontdekt.

Het atelier Perignem moet je zien in de naoorlogse revival van de moderne, artistieke keramiek in heel Europa, van Scandinavië tot in Italië. Er waren heel wat ateliers die experimenteerden met abstracte vormen. Het atelier Periginem was in ons land een van de voortrekkers. Het werd net na de oorlog opgestart door de familie Vandeweghe, die een sleutelrol speelde in dit verhaal. De productie eindigde in de jaren ’80.

Heel wat beeldende kunstenaars werkten mee aan de creatie van de Perignem collectie of lieten er hun werk afwerken en bakken, zoals ook Yves Rhayé en Octave Landuyt. De tentoonstelling werd trouwens opgebouwd door keramiekkunstenaars Elisabeth Vandeweghe, Wouter Hoste en Harvey Bouterse.

De expo laat ons voornamelijk werk zien uit de bloeiperiode van 1958 tot 1978. Het atelier mag dan lang geleden zijn gestopt, toch bleef het perfect bewaard en ook nu nog komen er soms kunstenaars werken. Wie de Perignem collectie in het originele atelier wil bewonderen kan daar terecht van 15 mei tot 5 juni, atelier Perignem (Stationstraat 26, Beernem) van donderdag tot zondag van 11 tot 18u. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content