Hermès brengt vakwoordenboek uit

In het woordenboek worden vaktermen belicht die nodig zijn om de lederen accessoires te vervaardigen.

‘Petit lexique des gestes Hermès’ is een woordenboekje dat het Franse modehuis Hermès uitbracht. Het belicht een aantal vaktermen die nodig zijn om de verschillende lederen accessoires van het merk te vervaardigen.

Het atelier van Hermès beheerst niet meer dan 16 stielen en een ontelbaar aantal vaktechnieken. Elke afzonderlijke techniek heeft een specifieke benoeming, die niet terug te vinden is in de standaardwoordenboeken. Daarom brengt Hermès nu haar eigen woordenboek uit.

Vaak zijn de benamingen voor een specifieke vaktechniek uitgevonden in het atelier zelf. Sommige van die termen zijn zeldzaam, vele zijn reeds verdwenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hermes dit stukje uit haar rijke geschiedenis als stoffen en leder-fabrikant wil nalaten in de vorm van een boek.

Het woordenboek werd samengesteld door Olivier Saillard, een bekende modehistoricus en de directeur van het Parijse museum Galliera. De grafische ontwerpster Raphaëlle Pinoncély zorgde voor een eigenwijze weergave van het alfabet. (JK)

‘Petit lexique des gestes Hermès’ van auteur Olivier Saillard wordt uitgegeven door Actes Sud, kost 21 euro en is online verkrijgbaar bij Colette of viaAmazon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content